Burn-out of langdurige stress

Als je een burn out hebt, ben je lichamelijk en geestelijk uitgeput en dat komt door een voortdurend overschrijden van je eigen grenzen. Klachten ontstaan door de langdurige, aanhoudende stress. Het is een veel voorkomende aandoening die grote gevolgen kan hebben omdat het een flinke invloed heeft op de relatie en het werk. Kenmerkend bij een burn out is dat het vaak pas herkend wordt als het te laat is, als er aan vele signalen voorbij is gegaan. Signalen die door de omgeving vaak al zichtbaar zijn geweest zoals de toenamen in het maken van fouten, hoge eisen stellen aan zichzelf en aan anderen of sneller dan anders onredelijk reageren op bepaalde situaties.

Als de vermoeidheid opsteekt

Ook vermoeidheid met steeds korter slapen, vaak door de onophoudelijke negatieve gedachtestroom die overeenkomen met overtuigingen van waardeloos en nutteloos zijn, spelen een grote rol. Op een gegeven moment is de grens bereikt en vallen sommige mensen letterlijk om. Het besef dat het echt niet meer zo gaat is dan de eerste stap naar herstel. Een nulpunt waar vanuit weer opgebouwd kan gaan worden er achterkomend dat de burn out niet het probleem is maar het gedrag en de karakterstructuren die er voor gezorgd hebben dat het zover heeft kunnen komen. Zoals iedereen te vriend willen houden en overal de harmonie willen behouden, de lat veel te hoog leggen en alles voor iedereen graag goed willen doen. Moeite hebben met ‘nee’ zeggen is hier ook een groot onderdeel in.

Wat zit er nou onder een burn-out?

Wat er in de meeste gevallen aan ten grondslag ligt zijn gevoelens van minderwaardigheid en waardeloosheid. Die hebben zich intwikkeld in de eerste kinderjaren. Kinderjaren waarin bepaalde kinderlijke behoeftes niet werden vervuld zoals liefde, tederheid en aandacht. Omdat die onvervulde behoefte tot in de volwassenheid is blijven bestaan en onbewust aanwezig is gebleven, gaat men overpresteren. Meer doen dan dat er van hen verlangd wordt om (onbewust) toch nog vervuld te worden van die kinderlijke behoefte.

Deze behoefte die wij als volwassenen niet meer als eerste levensbehoefte hebben wat maakt dat het een illusie is dat ons leven daar van afhangt. Want zo hard zijn mensen met burn-out gevoeligheid aan het werk, alsof hun leven er van af hangt.

Zodra deze illusie doorbroken is en de kracht en zelfvertrouwen toegenomen zijn en de eigen grenzen aangeven en bewaakt worden. Blijft er meer energie over om leuke dingen te gaan doen en kan de aandacht gericht worden op zaken die er veel meer toe doen. Dan is de kwaliteit van het leven weer terug waar die hoort.

Een aantal tips bij een burn-out, naast het nemen van rust:

Schrap na de acceptatie van de burn-out alle onnodige activiteiten die energie kosten en neem pauzes tussen de activiteiten;

Zorg voor lichaamsbeweging. Dit verlaagd het stressniveau. Als intensief sporten niet gaat begin met wandelen of fietsen:

Denk even alleen aan jezelf, want jij bent nu de belangrijkste en bewaak daarmee je grenzen. Herken je eigen grens-signalen weer en laat zaken los die er niet toe doen:

Organiseer regelmaat in je dagelijks leven en beperk het gebruik van koffie, alcohol en suiker. Zorg voor veel fruit en groente, drink voldoende water (zo een 8 glazen per dag). Gebruik desnoods supplementen van vitamines en mineralen;