Over praktijk 4You

Dé praktijk voor psychosociale begeleiding

Praktijk 4You is een praktijk aan huis in Purmerend Overwhere, opgericht in 2006. De praktijkruimte bevindt zich voor het huis op de begane grond met een warme sfeer die iedereen snel het gevoel geeft ‘thuis’ te zijn, wat de therapie ten goede komt.

In de praktijk wordt een veilige plek gecreëerd waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt en zichzelf kan zijn.

Kosten voor baby's, kinderen en jongeren worden volledig vergoed vanuit het basispakket en voor volwassenen gelden de volgende tarieven:

Intakegesprek

€85,-

Sessie

€85,-

Lichaamswerk

€144,-

Relatiesupport sessie van anderhalf uur

€85,- p.p.

Voor volwassenen  vergoeden zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk de begeleiding of behandeling bij een aanvullende verzekering. Dit gaat niet ten koste van uw eigen risico. De rekening die u van ons krijgt kunt u dan indienen bij uw zorgverzekeraar. Tevens is verwijzing van de huisarts niet nodig. Voor meer informatie over vergoedingen van begeleiding door Jacco klik dan hier voor de NFG. 

In sommige gevallen vergoed de werkgever de behandeling geheel of gedeeltelijk. Er zijn bedrijven die daar een potje voor hebben. De werkgever is er namelijk ook gebaad bij dat hun werknemers gezond zijn en blijven.

Woont uw kind in de gemeente Zaanstreek-Waterland? Dan kunt u er ook voor kiezen dat de behandeling wordt vergoed door de gemeente volgens de wet Jeugdzorg. Mirjam heeft hiervoor een contract met deze gemeenten afgesloten. Dan heeft u wel een verwijsbrief nodig van een huisarts, jeugdarts, kinderarts of andere professional.

(Deels) zelf betalen? Aftrekbaar bij de belastingaangifte: als de behandeling niet (geheel) wordt vergoed door uw verzekering en u betaalt (een deel) van de behandeling zelf, dan kunt u deze kosten bij de belastingaangifte aftrekken als bijzondere ziektekosten.

Over Praktijk 4You

Praktijk 4You heeft voor kinder- en jeugdtherapie op dit moment een wachtlijst. Neemt u gerust contact op als u meer wilt weten over de actuele wachttijd.

Praktijk 4You is aangesloten bij erkende beroepsverenigingen waarbij kwaliteit, transparantie en professionaliteit hoog in het vaandel staan. Daarvoor dient Praktijk 4You te voldoen aan strenge kwaliteitseisen op het gebied van opleiding, na- en bijscholing, herregistratie en de persoonlijke en therapeutische ontwikkeling. Jaarlijks worden wij getoetst of wij nog aan deze eisen voldoen. Op deze manier kunnen wij kwaliteit, duidelijkheid en zekerheid bieden voor kinderen en hun ouders en volwassenen

Dé praktijk voor psychosociale begeleiding In Purmerend

Jacco Bouwes

Coaching en psychosociale therapie volwassenen en ouderbegeleiding

Jacco Bouwes - Psychosociale therapie volwassenen en ouderbegeleiding

Mirjam Bouwes

Kinder- en jeugdtherapie en begeleiding ouders met baby

Mirjam Bouwes - Kinder- en jeugdtherapie en begeleiding ouders met baby

Praktijk 4You werkt samen met:

Ontevreden over Praktijk 4You ?

Het kan zijn dat de behandeling niet is zoals u dat had verwacht. Als u dit merkt dan kunt u eerst met de therapeut in gesprek gaan. In tweede instantie is het mogelijk u te wenden tot de klachtencommissie van de beroepsvereniging. Voor Jacco is dat de NFG en voor Mirjam is dat de VIT.

Coach, psychosociaal therapeut of psycholoog

In psychotherapieland is veel onduidelijkheid over de termen die gebruikt worden in wie wij in de geestelijke gezondheidszorg zijn en wat wij doen. Daar hangen weer de kosten van de therapie aan vast van hoe en of de behandeling vergoed wordt. Hier wil ik graag wat verduidelijking inbrengen en dan met name over de term coach, psycholoog, psychosociaal therapeut, psychotherapeut en psychiater.

Psychotherapeut, psychiater en de klinisch psycholoog

De psychotherapeut, de psychiater en de klinisch psycholoog zijn breed opgeleid in de behandeling van mensen met complexe psychische problemen die vaak diep in de persoonlijkheid geworteld zijn. Zij zijn universitair opgeleid. Een psychotherapeut en een psychiater mogen medicijnen voorschrijven en een psycholoog niet. Zowel de psycholoog, de psychiater als de psychotherapeut worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat dan wel ten koste van je eigen risico. Zij werken met het stellen van een diagnose met een daaraan gekoppeld behandelplan. De term psychotherapeut en psychiater zijn BIG-geregistreerde beroepsnamen. Dat betekent dat die namen alleen gebruikt mogen worden als je in dit register geregistreerd staat.
Ik mag dus niet zeggen dat ik psychotherapeut ben maar wel dat ik psychotherapie geef. Daar zit dan net de verwarring in. Er zijn namelijk vele soorten therapeuten en zowel de psychiater, de psychotherapeut als de psycholoog geven psychotherapie. Zij geven therapie aan de psyche. Er zit dus verschil in hoe je jezelf noemt en wat je doet.

Psycholoog een vrij beroep

Logie als achtervoegsel betekent ‘leer’ of ‘de studie van’.  Psychologie betekent ‘leer van de psyche’. De titel psycholoog is sinds 1993 niet meer een beschermde naam en sindsdien mag iedereen zich psycholoog noemen. Of je hier nu voor gestudeerd hebt of niet. De titel psycholoog is nu meer een verzamelnaam voor allerlei hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.
De titel GZ-psycholoog is wel een BIG geregistreerde, beschermde naam.

Net als de term psycholoog is de titel therapeut een verzamelnaam voor iedereen die zich bezighoudt met de genezing van mensen met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Therapeut is dan ook net als psycholoog geen beschermde titel. De term therapeut is dan ook gekoppeld aan het vakgebied waarin deze therapeut zich bevindt. Zoals: fysiotherapeut, ergotherapeut of cranio sacraal therapeut.

Psychosociaal therapeut

Zelf sta ik in Purmerend als onderdeel van Zaanstreek Waterland geregistreerd als psychosociaal therapeut. Dit geeft naar mijn idee het beste weer in wat ik doe. De meeste, zo niet alle klachten, komen namelijk voort uit het sociale spectrum van de mens. In dit spectrum vindt tegelijkertijd ook de heling plaats. Zowel het psychische als het sociale deel in de mens zijn niet los van elkaar te zien. In werkwijze verschil ik als psychosociaal therapeut wel van de psycholoog.

Werkwijze psycholoog

De meeste psychologen werken met het cognitieve deel van de mens, dus de gedachten en het gedrag. Als psychosociaal therapeut neem ik de mens in zijn of haar totaliteit in de therapie mee. De behandeling heeft daardoor een holistische karakter. Dit werkt het beste omdat alles met elkaar samenhangt en in verbinding staat. Ik word als psychosociaal therapeut vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat dus niet ten koste van je eigen risico en je hebt daardoor ook geen verwijsbrief van je huisarts nodig. 

Een psychosociaal therapeut is (in tegenstelling tot een GZ-psycholoog of psychotherapeut) niet gebonden aan evidence based protocollen. Daarom kan een psychosociaal therapeut maatwerk bieden en integratief werken. Een psychosociaal therapeut kijkt dus veel verder en kan daardoor veel dichter bij de kern van het probleem komen. Pas dan kan er werkelijke heling plaatsvinden met een blijvend resultaat.

Coach

Coach is ook een vrije en veel gebruikte titel. Je komt deze net als psychosociaal therapeuten in elke plaats wel tegen.  Ook in Purmerend en de rest van Waterland. De term coach of coaching gebruik ik omdat therapie soms wat zwaar klinkt maar dat is het helemaal niet. Al kan je soms wel wat intense stukken tegenkomen. Mensen hebben het in hun hoofd vaak veel groter gemaakt dan dat het in werkelijkheid is. Het ergste leed is in de meeste gevallen al geleden en dient alleen nog verwerkt te worden. Dat is altijd veel minder intens dan toen het leed ontstaan is. De term coach maakt het wat luchtiger en minder beladen. Coaching is wat meer supporting en ondersteunend en beide methodes wissel ik af. Soms coach ik en soms geef ik therapie. Net wat er op dat moment nodig is. Dit stem ik af op de persoon die voor mij zit. In mijn vak voer ik voor de vergoeding een bepaalde titel, maar het gaat er vooral om wat ik doe. Ik geef integratieve psychotherapie. dat wil zeggen dat ik van alle soorten therapieën die er zijn op psychische en emotioneel gebied, het beste uitgehaald heb en dat tot één behandelwijze heb gesmeed. Door de studies en opleidingen die ik nog steeds doe komt er steeds meer in mijn gereedschapskist bij.

Wat is therapie?

Mensen vragen mij weleens: waar gaat therapie over en wat doe je dan precies? Therapie gaat over de kunst van het leven. De zoektocht naar ons ware zelf in wie wij nu werkelijk zijn. Waarom we doen zoals we doen en waarom we ervaren wat we (steeds) ervaren. Hoe wij in het leven staan en hoe we op een prettige en aangename manier kunnen leven. Wij zijn zelf leven en als wij onszelf onderzoeken, onderzoeken we het leven. Wat zou het mooi zijn als we daar op school les in zouden krijgen. Dat zou veel mensen een hoop ellende besparen. Maar we moeten eerst in een crisis terechtkomen voordat we naar onszelf gaan kijken en leren hoe wij met emoties als angst, boosheid en verdriet om kunnen gaan.

Gaandeweg ons leven zijn we ons ware zelf een beetje kwijt geraakt. Alsof wij geen kompas meer hebben. Zo ontstaat angst en behoeftigheid. Het leven is net een jungle waarin we moeten leren ons er doorheen te navigeren. Ik fungeer daarin als tijdelijke gids met als doel dat ik mij zo snel mogelijk overbodig maak en mensen het zelf weer weten te vinden in de jungle van het leven. Dat is een hele kunst. Als je die beheerst kan het leven prachtig zijn!