Niet elke emotie komt en gaat weer. Sommige blijven vastzitten. Wat zijn eigenlijk vastzittende emoties en hoe komt het dat ze vast blijven zitten?
Hoe wij met emoties omgaan doet er het meeste toe.
Niet elke emotionele ervaring zal een indruk achter laten. Het gaat er ook niet om wat wij meemaken maar vooral hoe we er mee om zijn gegaan met wat wij meemaken. Waar het op neer komt is dat we vanuit onze jeugd niet geleerd hebben elke intense emotie op een gezonde en effectieve manier weten te reguleren en weten hoe we er het beste om kunnen gaan. Daarom stoppen we, zoals we zeggen alles onder het bekende kleed tot er op een gegeven moment toch een bult verschijnt waar je over gaat struikelen.
Je kunt zelfs vastzittende emoties of gevoelens van je ouders overnemen die niets over jou zeggen naar die je wel keurig krijgt meegebakken.
Vastzittende emoties beïnvloeden ons op twee manieren. Ze beïnvloeden ons lichamelijk. Want als je een vastzittende emotie hebt is het een energiebal die zijn verstorende invloed uitoefenend op zijn omgeving. In dit geval het energieveld van het lichaam. En omdat jouw lichaam niets anders is dan een energieveld en je verstoord dat energieveld dan belemmert dat uiteindelijk de chemische reacties die in dat gebied plaatsvinden. Het verstoort het energieveld van de meridianen die daar stromen. Uiteindelijk is fysieke pijn een van de meest voorkomende uiting van een vastzittende emotie. Dit komt door dat verstoorde effect. Vaak wanneer de betreffende, vastzittende emotie vrijkomt zal de fysieke pijn volledig verdwijnen of in ieder geval zal de beleving ervan veranderen.
De beïnvloeding van vastzittende emoties
Maar ze beïnvloeden ons ook op een andere manier. Vastzittende emoties hebben ook effect op onze geest. Zo ook op onze emotionele en mentale staat van zijn. Want de pijn die het in het lichaam veroorzaakt heeft tegelijk effect op hoe wij ons voelen gedurende de dag. Iemand heeft bijvoorbeeld als vastzittende emotie boosheid door iets wat twintig jaar geleden gebeurd is. Deze persoon heeft toen der tijd iets moeilijks meegemaakt en is blijven vasthouden aan deze emotie.
Nu in therapie is deze emotie losgekomen en de pijn verdween meteen als sneeuw voor de zon. Maar zolang deze persoon zichzelf kent is hij altijd boos geweest op bijna iedereen. Schreeuwde altijd tegen zijn vrouw en kinderen. Boos op de hond en op de mensen in het verkeer die altijd wel iets verkeerds deden in zijn ogen. Deze persoon had al van alles geprobeerd en dacht op een gegeven moment dat dit gewoon is wie hij is: een boos en gefrustreerd iemand.
Hoe werkt dat nou? Wanneer wij een bal van energie in ons lichaam hebben.
Sommige emoties zijn op het moment dat een situatie zich voordoet zo heftig dat iets in ons systeem denkt: dat gaan we nu niet doen, het is te heftig of onveilig. Op zo een moment is er iets in ons systeem dat ons dan als het ware in bescherming neemt en het wegdrukt. Ergens hebben we dan de overtuiging ervan af te zijn en er geen last meer van te hebben. Maar deze bal van energie die er toen niet uit kon komen omdat het niet veilig was, blijft wel opgeslagen ergens in ons lichaam in de vorm van spanning. Jaren later gaat zich toch ergens uiten in de vorm van pijn in een bepaald gebied. Dat kan bijvoorbeeld rugpijn zijn of hoofdpijn vaak vanuit spanning in de nek en schouders.
Waarom slaan wij emoties op?
Ook uit deze vastzittende emotie zich op een andere manier. Als deze persoon iets meemaakt waar het niet gaat zoals hij wil en weer boos wordt, komt de boosheid die er toen niet uit was gekomen ook mee. Daarmee staat de uiting van boosheid niet in verhouding met wat er op dat moment gebeurt. Want hij stapt regelrecht in dat gevoel van voeger omdat hij daarin getriggerd wordt. Hij wordt daarom veel sneller en heftiger boos dan dat hij anders zou zijn geworden. Omdat een deel van zijn lichaam die emotie letterlijk weer voelt. Omdat er geen echte aandacht aan besteed werd, voelt hij die boosheid vierentwintig uur per dag zeven dagen in de week en heeft er maar iets te gebeuren en hij ontploft weer. Sterker nog, zo een persoon kan zelfs opzoek gaan dingen die hem boos maken.
Het effect van vastzittende emoties
Vastzittende emoties kunnen ervoor zorgen dat jouw relaties die anders perfect waren steeds weer op een conflict uitlopen omdat je steeds maar getriggerd wordt in de oude pijn van toen. Daarbij de ander steeds maar de schuld geven van die opgeslagen pijn.
Zoals ik al schreef kunnen sommige emoties overgeërfd worden van vader op zoon of moeder en dochter of andersom. Emoties die zij weer van hun ouders hebben meegekregen. Zo gaat dat tot vele generaties terug. Je bent dus niet alleen het product van je eigen leven, maar ook die van je voorouders. Zo hebben ze bij ratten onderzocht en die op een bepaalde plek in een doolhof steeds een schok gegeven. Zijn kinderen en kleinkinderen zijn nooit in een doolhof geweest. Toen ze zijn kleinkind erin lieten lopen stopte deze precies op de plek waar oma de schok kreeg.
Zo werkt het voor ons ook. De emotionele energieën die onze voorouders ervaarden die belangrijk zijn voor de overleving worden doorgegeven.
Hoe vinden we deze vastzittende emoties?
Daarvoor gebruiken we het lichaam, want het lichaam spreekt altijd de waarheid. Het is opgeslagen in ons onderbewuste en dat is ons lichaam. Het lichaam verteld vanzelf waar het zit. We hoeven er alleen maar naar te luisteren. Het voordeel is dat de emotie zelf ook graag bevrijd wil worden. Het is de weerstand in de persoon die het het liefste alles houdt zoals het is. Aandacht voor de weerstand is dus ook van groot belang.
Sommige emotionele klachten zijn gelinkt aan het hebben of hebben gehad van fysieke klachten. Doe hier de emotie test die hieraan gelinkt is.