Met emoties omgaan

Heb je symptomen van psychische klachten en wil je leren met je emoties om te gaan? Lees dan hier wat we bij Praktijk 4You voor je kunnen betekenen.

Naarmate we ouder worden, komen er steeds meer levenservaringen bij die we allemaal maar moeten zien te verwerken. De verwerking en omgang met de situatie hangt van het soort ervaring af. Was het altijd je strategie om de vervelende dingen in het leven niet volledig aan te gaan? Dan stapelt dat op een gegeven op en gaat het je steeds meer in de weg te staan

Hoe veel mensen met emoties omgaan

De welbekende uitdrukking onder het tapijt vegen komen we in de praktijk nog regelmatig tegen. Het is een methode die een tijdje heel goed werkt. Tot je op een gegeven moment struikelt over een bult in het kleed. De bult valt dan niet meer te ontkennen. Dat wegdrukken van emoties probeer je uit alle macht vol te houden. Het is als een bal die je probeert onder water te houden. Hoe groter de bal, hoe meer energie het kost. Energie die je ook voor andere dingen kunt gebruiken. Daarom is het hoog tijd om je emoties niet meer weg te stoppen, maar ermee om te leren gaan.

Symptomen van psychische klachten

De rek en veerkracht die op jonge leeftijd nog op volle sterkte is, neemt als we ouder zijn steeds een klein beetje af. Als er steeds meer bij komt, vertoont ons oersterke onderdrukkingssysteem toch wat scheurtjes. Daarom is het niet zo gek dat vermoeidheid en een kort lontje een van de eerste symptomen van psychische klachten zijn en een signaal dat er wat moet gebeuren.

Het korte lontje ontstaat omdat dingen niet meer gaan zoals we willen en gewend zijn. Dit heeft boosheid en frustratie als gevolg. Vanuit therapeutisch oogpunt is dat alleen maar goed. Want dat betekent dat er iets aan de voordeur begint te kloppen wat je al die tijd afwees en wegduwde. Het begint nu dan toch om aandacht te vragen.

Je bent tot meer in staat dan je denkt

Het is een logische gedachte dat de deksel op de bekende beerput moet blijven. Niemand heeft zin om de beerput te openen. Daarom wil en zoek je misschien ook geen hulp bij psychische problemen. Toch is eindeloos zo doorgaan ook geen optie. Op een gegeven moment moet je er iets mee, omdat er gaandeweg in je leven ook steeds meer bijkomt.

We willen die deksel er ook ophouden omdat we ergens de overtuiging hebben dat we het niet aankunnen. Wat in het verleden ook zo was. Daarom stopte je het weg en onderdrukte je je gevoelens. Het was een succesvolle strategie. Dat is precies de reden waarom je ermee doorging. Maar die overtuiging het niet aan te kunnen, kwam vanuit een kinderlijk perspectief. Nu je volwassen bent, kun je het prima aan.

Oude, beperkende overtuigingen

Er is alleen iets in je dat je met alle macht probeert tegen te houden, want die heeft nog de overtuiging dat je een klein kind bent. Die oude, beperkende overtuiging klopt van geen kant meer. Het is net als de kleine olifant die met zijn poot aan een ketting in de grond vastzit en die er met zijn jonge olifantenkracht niet uit kan krijgen. De volwassen olifant die met dezelfde pen in de grond vastzit, trekt deze er met gemak uit. Maar de volwassen olifant denkt nog vanuit zijn ervaring als jonge olifant. Die denkt niet los te kunnen komen en blijft keurig op zijn plek staan.

Zo zie je als een berg ergens tegenop terwijl je die berg daar zelf neerzette. Hetzelfde geldt voor alle beren op de weg. Daarnaast hoeft de deksel van die beerput er natuurlijk ook niet in een keer af. Zo kan het vertrouwen van de eigen draagkracht voor die opgeslagen ‘ellende’ groter worden door het op eigen tempo, beetje bij beetje toe te laten.

Hulp bij psychische problemen

Door het verminderen van de last die we altijd met ons meedragen, neemt het (zelf)vertrouwen toe om de volgende stap te zitten naar het loslaten van de last en oud zeer. Het is niet meer nodig om het weg te stoppen. De innerlijke strijd die je altijd leverde om dat met man en macht tegen te gaan, neemt af. Hiervoor komt innerlijke rust in de plaats. Komt er dan weer iets op je pad wat niet zo fijn voelt? Dan is de eerste reactie je ertegen verzetten, maar al snel zeg je: ‘Kom maar op. Ik kan je hebben.’

Wil je afrekenen met de symptomen van psychische klachten en leren met je emoties omgaan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dan zoeken we samen uit hoe je touwtjes weer in handen krijgt.

jacco@praktijk4you.nl

Sommige emotionele klachten zijn gelinkt aan het hebben of hebben gehad van fysieke klachten. Doe hier de emotie test die hieraan gelinkt is.