Algemene psychosociale klachten

Wat zijn psychosociale klachten eigenlijk?

De naam is onder te verdelen in psyche en sociaal. Waarbij psychische problemen voortkomen uit gedachten en gevoelens die zorgen voor een beknelling die het levensgeluk in de weg staan. Dit kan ervaren worden alsof je vastloopt en steeds maar dezelfde gedachten en emoties hebt. Hierdoor gaat het thuis en op je werk steeds minder lekker.
Dan gaat het naast welke gedachten en gevoelens er een rol spelen, vooral ook hoe daar mee om wordt gegaan. Het sociale deel heeft te maken met de mensen in onze omgeving en instanties in ons leven die bepaalde gevoelens en gedachten in ons oproepen.
Psychosociale klachten zijn een combinatie van deze twee.

Waar bestaan psychosociale klachten uit?

Psychische klachten komen altijd voort uit het sociale deel. Zoals angsten. Bijvoorbeeld: faalangst, angst voor afwijzing of het idee hebben het nooit goed genoeg te doen wat zich dan weer uit in perfectionisme. Deze hebben allemaal met de ander te maken. We willen het vooral goed en perfect doen om bij de ander in de gratie te vallen. Uiteindelijk zijn wij het zelf die de lat zo hoog leggen. Naast angst geldt dat ook voor boosheid en verdriet. Beide hebben met sociale interacties met andere mensen te maken. We zijn boos op de ander of verdrietig door de ander omdat die ons iets heeft aangedaan of is weggevallen. Daarom zijn psyche en sociaal onafscheidelijk van elkaar en in een adem te noemen.

Andere gevoelens

Ook gevoelens van eenzaamheid of in de steek gelaten zijn, machteloosheid en gevoelens van onrecht komen allemaal voort uit het sociale veld waarin wij ons als mens proberen te verkeren. Ik zeg bewust proberen want het valt niet altijd mee. Het lukt niet altijd zoals wij dat in ons hoofd hebben. Veel van deze aspecten kom ik tegen in mijn praktijk. Bijna allemaal lopen mijn klanten psychisch vast op het sociale deel.

Altijd maar willen voldoen aan verwachtingen van anderen. Wat zullen anderen wel niet van mij denken? Als ik dat of dat niet doe dan hoor ik er niet bij en vinden zij mij niet meer aardig. Ik mag niet zwak of dom overkomen want dan vinden ze mij stom. Alle ballen maar proberen hoog te houden want anders stort de hele familie of het bedrijf in elkaar. Allemaal voorbeelden waarbij mensen zichzelf wegcijferen en de ander belangrijker maken.

Hoe lang gaat dit goed?

Dit gaat natuurlijk een hele tijd goed maar uiteindelijk lopen we erop leeg. Op deze manier hebben we geen energie meer over om nog een beetje te kunnen genieten van de leuke dingen van het leven. We zijn namelijk veel te druk met de ander. Alle energie gaat naar je best doen om maar erkenning en waardering te krijgen van die ander. Waarvoor dat is weten we allang niet meer maar het moet een soort van goed gevoel geven. Het is alleen altijd van korte duur en voldoet daarom nooit. Daarom blijven we er maar mee doorgaan.
Dit heeft tot gevolg dat we slechter slapen, vermoeider zijn en een kort lontje krijgen. Emoties zoals boosheid, frustratie en verdriet komen steeds vaker aan de oppervlakte. Gevoelens van gespannenheid, onzekerheid en somberheid komen steeds meer op. Allemaal klachten die, als je er niets aan doet, zich uiteindelijk uiten in lichamelijke klachten. Hierbij kan je denken aan hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Ook gespannen spieren in de nek, schouders en rug komen hier vaak uit voort.

Waar komen psychosociale klachten vandaan?

Psychosociale klachten komen altijd voort uit het sociale deel van ons leven. Daarmee doel ik op het gezin waarin wij geboren worden. Het maakt al uit op welke plek van het gezin we terecht zijn gekomen. Zij we als eerste of als laatste geboren? Hebben we ons welkom en erkend gevoeld om wie wij zijn? Waren we gepland of van het gewenste geslacht? Ook heftige gebeurtenissen in het gezin zoals lijden, ziekte en dood maken grote indrukken. Werd er gesproken over emoties en gevoelens of werd alles onder het bekende kleed geveegd.

Allemaal factoren waarin we ergens te veel of juist te weinig hebben gehad die ons gevormd hebben. Factoren die aanzetten tot noodzakelijk aanpassingsgedrag zoals pleasen wat neerkomt op overleven. Dat is op zich niet zo heel erg alleen gaan we daar tot in de volwassen leeftijd keurig mee door. Alsof het een programmaatje is wat ergens aangegaan is. Zonder dat we het doorhebben is deze aan blijven staan en onbewust denken we op volwassen leeftijd het nog steeds nodig te hebben.

Het nut van psychosociale klachten

Deze programmering zorgt ervoor dat we uiteindelijk psychosociale klachten gaan ontwikkelen. Klachten die aangeven dat het tijd wordt om er eens naar te gaan kijken. Dat hoeft natuurlijk niet maar die mogelijkheid heb je wel. Je kunt eerst zelf proberen daarnaar te kijken maar lang niet iedereen lukt dat echt goed. Het kan zijn dat je ergens blijft hangen of het komt toch steeds weer terug. Dan kan het goed zijn om daar eens met een professioneel iemand over te praten. Iemand die je uit het cirkeltje van terugkerende gedachtes en emotionele gevoelens kan helpen komen. Soms gaat dat gewoon niet anders en hebben we toch altijd de ander nodig om als neutraal klankbord te gebruiken en onze neus in de andere richting te zetten. Daar is in sommige gevallen maar een klein zetje voor nodig en voor anderen net even iets meer.

Hoe herkennen we psychosociale klachten?

Om weer even terug te komen op het psychosociale. Zo hebben we de ander nodig om ons te beschadigen en helpt later de ander ons om de beschadiging zichtbaar te maken. Als we dat tenminste zo willen zien. In het sociale leven komen we mensen tegen die ons als het ware een spiegel voorhouden die soms pijnlijk. Deze spiegel laat in feite zien dat er nog steeds wat zit wat om aandacht vraagt. We denken het te hebben weggestopt maar is dat allerminst. Zo kan je die als signaalfunctie inzetten om er iets aan te gaan doen zodat je van die gedachten en gevoelens geen last meer hebt. Dan ben je weer vrij.

Wij integratief. Dat wil zeggen dat wij van alle therapieen de meest effectieve onderdelen hebben gepakt en tot een therapie gesmeed. Voor het grootste deel werken wij volgens de CREF-Methode.

Psychische klachten