Angst- en paniekaanval

Te veel angst belemmert je om te leven en dingen te doen die je leven waarde geven. Daarom is het goed om bij angst- en paniekaanvallen hulp te zoeken.

Als je last hebt van angst- en paniekaanvallen, kan dat heel heftig zijn. Je hebt het gevoel totaal de controle en grip over jezelf kwijt te raken en vindt het niet meer terug. Ook kan het voelen alsof je midden in drijfzand verstrikt zit. Hoe harder je probeert er uit te komen, des te dieper zak je erin weg. Als je dit al een paar keer meemaakte, kan het je tot wanhoop drijven om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Wat zijn de herkenningspunten van een angstaanval?

Een angstaanval overvalt je uit het niets terwijl er helemaal geen aanleiding is om bang te zijn. Als je het al een paar keer meemaakte, maak je je zorgen over een eventuele volgende paniekaanval. Zo creëer je uiteindelijk angst voor de angst, wat absoluut niet prettig is om mee te leven. Zo ben je er continu mee bezig en het beïnvloedt je leven.

Je gaat maatregelen nemen om een angst en paniekaanval te voorkomen. Je mijdt situaties waarin je het heel vervelend zou vinden om een angst- en paniekaanval te krijgen. Denk aan vliegreizen, theaterbezoeken en uit eten gaan. Allemaal sociale gelegenheden die juist leuk moeten zijn, ontzeg je jezelf. Je zegt afspraken af of vindt excuses om ergens niet naar toe te hoeven. Zo wordt je wereldje steeds kleiner en kleiner, en ook steeds minder leuk. Tot je op een punt komt dat je tegen jezelf zegt: ‘Dit kan zo niet langer. Ik wil er wat aan doen.’ Want naast jijzelf, hebben de mensen in je omgeving er ook last van. En in de meeste gevallen weten ze niet hoe ze je moeten helpen. Piekeren en somberheid kan hier het gevolg van zijn.

Het nut van angst

We gaan het meteen maar zeggen: van angst kom je niet volledig af en dat moet je ook niet eens willen. Angst hebben we nodig om te functioneren in het dagelijks leven. Het behoedt ons voor het doen van gevaarlijke dingen. Zoals niet zomaar de straat oversteken, je stuur vasthouden als je rijdt en wachten tot de trein voorbij is.

Angst helpt ons om uit benarde situaties te komen en het geeft ons de kracht om te ontsnappen aan gevaarlijke en bedreigende situaties. De bekende reactie van ‘vechten of vluchten’.

Bij een angst- en paniekaanval staat de alarmfunctie veel te scherp afgesteld en gaat die op onnodige momenten af. Ook al is het vals alarm en dreigt er totaal geen gevaar, het komt op zeer ongelegen momenten op. Zo raak je het vertrouwen in jezelf kwijt en ga je jezelf continu in de gaten houden.

Alles wat vroeger comfortabel en leuk was, is dat nu niet meer en daar wil je vanaf. Je kunt het idee hebben tegen de angst in gevecht te zijn, maar het lukt maar niet om ervan te winnen. En dat klopt. Want als je tegen jouw angst in gevecht gaat, win je het nooit. Er is gelukkig wel een andere manier om ermee om te gaan.

Hulp bij paniekaanvallen

Je hoeft niet van de angst af te komen, maar je moet wél leren hoe je ermee om moet gaan. Ergens in je leven heb je dat niet geleerd. Daarom is nu het moment om daarmee aan de slag te gaan. Wij zijn ervan overtuigd dat je dat ook kunt. En als je het eenmaal onder de knie hebt, hoeft angst geen probleem meer voor je te zijn. Zo kun je weer onbezorgd vrienden ontmoeten, op een ontspannen manier werken, leuke uitjes ondernemen en op reis gaan.

Ben je benieuwd hoe onze hulp bij een paniekaanval je kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op de weg naar een leven zonder dagelijkse paniekaanvallen.

Doe hier de angst test

 

jacco@praktijk4you.nl

Angst kan je leven dusdanig beheersen dat je er somber van kunt worden