Wat triggert jou nou zo?

Word jij snel ergens in geraakt en ben je snel getriggerd? 

We worden allemaal wel eens ergens door geraakt of getriggerd zoals ze dat vaak zeggen. Er is altijd wel iets wat ons van slag lijkt te brengen waardoor we boos of afwijzend reageren. Als je jezelf beter wilt leren kennen dan is onderzoek doen naar dit fenomeen heel interessant. Als je jezelf niet wilt leren kennen is dat natuurlijk ook prima en kan je iedereen die jou triggert afkeuren en denken dat zij dit jou aandoen. Zo blijf je altijd slachtoffer van de situatie en zal je er altijd in geraakt worden. Er zit echter een diepere oorzaak onder die je in jezelf meedraagt. Als je de trigger wel wilt onderzoeken kan je ermee leren omgaan met als gevolg dat het je niet meer zo raakt.  

Het kan altijd gebeuren dat je ergens in geraakt wordt 

Om te beginnen is er niks mis mee om geraakt te worden door iets of iemand. Het begint er dus al mee dat het prima is om geraakt te worden. Zo ben je al een stap dichter bij wat de trigger precies is en wat het veroorzaakt.   

De metafoor trigger komt van de trekker van een vuurwapen zoals een pistool. De trigger of in het Nederlands trekker is slechts een klein onderdeel van het wapen van het mechanisme in het pistool die de munitie levert. Er is de munitie zelf, het explosief in de kogel die ervoor zorgt dat de kogel vooruitkomt en het doel kan raken. Dan is er de trigger die zorgt voor de aanslag met als gevolg een ontsteking waardoor de kogel de loop uitgeschoten wordt.  

Wie draagt het explosieve materiaal bij zich? 

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat iemand iets in jou triggert. Maar wie draagt de munitie bij zich? Wie levert de munitie? Wie is degene met het explosieve materiaal in zich? Je kunt je aandacht richten op dingen die triggert en de schuld geven van het vervelende gevoel die dat veroorzaakt. Dit heeft tot gevolgd dat je altijd getriggerd zal blijven als het over dat thema gaat. Of je wordt nieuwsgierig naar de munitie, het explosief dat je al een hele tijd met je meedraagt. Dus hoe je met diegene omgaat die jou triggert mag je zelf kiezen. 

Wees je er in ieder geval bewust van dat jij diegene bent die het explosief bij zich heeft. Je kunt zoveel rust ervaren als je bevrijd bent van dit explosief, als de vonk er niet meer bij kan komen en je niet meer hoeft te ontploffen. Je kunt letterlijk jouw explosief onschadelijk maken door jezelf beter te leren kennen.  En daar ligt jouw bevrijding. Want als niemand meer de macht over jouw emoties heeft zonder je af te sluiten maar je volledig bewust bent van je eigen gevoelens en jouw reactie daarop, kan niemand je nog van slag brengen.  

Waar komen triggers nou vandaan? 

Triggers komen altijd vanuit het verleden oftewel de jeugd jaren waarin we ergens pijn en ongemak hebben ervaren. Voorbeelden zijn niet gehoord worden of niet serieus worden genomen, in de steek gelaten, gekleineerd of op een andere manier afgewezen worden. Dit dragen we dan voor altijd met ons mee in ons onderbewuste. In de loop van de tijd dekken we dit keurig af met het idee er geen last meer van te hebben. Tot iemand op de knop drukt die direct naar de nare ervaring van ons verleden gaat en de oude pijn aanraakt. Het meest waarin dit gebeurd is in intieme relaties. We hebben dan altijd de neiging om de ander er de schuld van te geven. Dan moet de ander zich zo gedragen dat je er zelf geen last meer van hebt en dat gaat natuurlijk niet lukken. De oplossing zit erin om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de gevoelens die de ander in ons oproepen. Pas dan kan de ander jou daar er niet meer in raken en ben je vrij. 

Vijf stappen voor triggers vind je hier

 

Gezonde en ongezonde boosheid en de triggers die het oproepen