Gezonde en ongezonde boosheid en de triggers die het oproepen kan interessant zijn om dat een keer te onderzoeken
Boos wordt je niet zomaar. Je moet altijd ergens door getriggerd worden. De emotie boosheid wordt vaak negatief bestempeld maar is dat lang niet altijd. Het hangt er heel erg af hoe je deze emotie gebruikt en hoe je er mee omgaat. Boosheid is er daar een goed voorbeeld van. Het is een beschermende energie die tegelijk enorm destructief kan zijn.
Hoe kunnen we boosheid op een gezonde manier uiten?
We hebben allemaal ons eigen ruimte waarin wij ons prettig voelen. Je hebt een bepaalde afstand tot anderen waarin de een dichterbij mag komen dan de ander. Degenen die je lief is mogen dichterbij komen dan iemand die je oor de eerste keer ziet of waar je geen klik me hebt. Hoe is het als iemand die je niet kent dicht bij jou in de buurt komt? Zo dicht dat het niet meer comfortabel is om een op een normale manier een gesprek te voeren. Dan voel je je wat onrustig worden. Je ademhaling en je hartslag gaat wat omhoog en je krijgt de neiging om weg te stappen. Dit komt overeen met vluchten. Omdat je niet in alle situaties weg kunt gaan zal je iets anders moeten doen om je weer comfortabel te kunnen voelen.
Een andere optie om je grens aan te geven
Een andere optie is om iemand te vragen een stap naar achteren te doen omdat je deze afstand niet oké vindt. Als de ander daar geen gehoor aangeeft of zelfs zegt niets uit te maken wat je zegt, is er nog een derde optie. Je kunt de ander een duw geven zodat deze weer verder bij je vandaan komt te staan. Dit valt onder vechten en is een agressieve manier om je grens aan te geven. Hier is boosheid voor nodig om dat te doen wat je moet doen om je leven te beschermen. Dit is gezonde boosheid. Je kunt de ander ook niet vragen maar gewoon zeggen een stap naar achteren te doen. Je staat in mijn ruimte! Ga weg! Als diegene luistert naar de boosheid in jouw stem en hoort dat je het echt meent, hoef je niet te vechten.
De taak van de emoties
Als je iemand aardig vindt zoals je partner of zelfs jouw kind zal je die heel dichtbij laten komen. Zelfs omarmen en knuffelen. Over het algemeen is de taak van emoties iemand of iets binnen te laten komen die gezonde en welkom is omdat het ons goed doet. Om weg te houden wat ongewenst of zelfs gevaarlijk is. Het immuunsysteem doet precies hetzelfde. Het houdt gevaarlijke bacteriën en andere indringers buiten en laat helpende en gezonde bacteriën en voedingsstoffen binnen. Het bijzondere is dat deze twee systemen samen een en dezelfde zijn. Mensen die moeite hebben met hun grenzen aangeven zijn namelijk veel vaker en ernstiger ziek dan mensen die wel hun grenzen kunnen aangeven. Iedereen die vanwege zijn of haar ziekte bij mij in de praktijk komt heeft moeite met grenzen aangeven.
Gezonde en ongezonde boosheid
Gezonde boosheid gaat over het stellen en aangeven van grenzen. Het is als een emotioneel immuunsysteem die de ongezonde boosheid buiten houdt. Als het mijn werk heeft gedaan van het beschermen stellen van grenzen is het weg
Wat gebeurt er als je boosheid onderdrukt terwijl je wel getriggerd wordt?
Dan is er de onderdrukking van boosheid. De boosheid die niet geuit is op het moment dat het wenselijk was. Deze ongeuite boosheid gaat zich stapelen in jouw systeem ook terwijl er niets aan de hand is. Dit is ongezonde boosheid. Want het vreet zich op in je lichaam en komt er soms uit in situaties waar het we veilig is om te uiten. Daar ijs het meestal niet nodig en de lading van boosheid die meekomt staat niet in verhouden met de gebeurtenis.
De gevolgen van ongezonde boosheid
Zo kan je boos zijn op je baas of collega en vanwege angst om je baan te verliezen hou je het in. Thuisgekomen met de opgekropte boosheid van je werk die er nog steeds zit omdat je er niets mee gedaan hebt, doet een van je kinderen iets wat je niet aanstaat en krijgt die de hele lading van de dag over zich heen. Net als de man die thuis en op zijn werk niets te vertellen heeft schopt zijn hond naar huis maar lost het daarmee niet op. Deze boosheid is ongezond omdat het hartziektes en beroertes en hoge bloeddruk stimuleert.
Dus dat is het verschil tussen gezonde en ongezonde boosheid. Er zullen altijd triggers blijven maar het gaat erom dat je weet hoe je er mee om moet gaan.
Doe hier de multidimensionale woedetest volgens dr. Judith M. Siegel