Krijg je jouw boosheid niet onder controle en ben je er niet meer de baas over? Therapie kan helpen om een eind te maken aan woedeaanvallen bij volwassen.
Wat is boosheid?
Boosheid is een hele sterke en krachtige vorm van zelfbescherming die diep in ons overlevingssysteem geworteld zit. Deze kracht hebben we nodig om dingen die niet goed of bedreigend voor ons zijn buiten ons te houden. Ook geeft boosheid ons de extra kracht die we nodig hebben om dat te doen. Bijvoorbeeld als iets of iemand ons aanvalt of bedreigt. Of als het gaat om een aanpassing waar we nog niet aan toe zijn, zoals bij een relatiebreuk, verlies van werk, ziekte of overlijden.
Boosheid ontstaat ook als anderen ons iets aandoen waar we het niet mee eens zijn. En als we niet goed weten hoe we daarop moeten reageren.
De eerste reactie is altijd weerstand
Tijdens woedeaanvallen bij volwassenen dreigen we de controle kwijt te raken omdat het allemaal niet meer gaat zoals wij dat willen. Dit roept gevoelens van onrust, onmacht en angst in ons op, die we helemaal niet willen ervaren. Boos worden lijkt dan de enige oplossing. Dan voelen we ons tenminste weer even machtig. Maar het lost lang niet altijd het probleem op. Soms maakt het alleen maar meer kapot dan ons lief is, zoals onze relaties met anderen.
Woede is wel een eerste logische reactie op een situatie waar we niet zelf voor kozen of nog helemaal niet aan toe zijn. Dan is de eerste reactie altijd weerstand. Deze tijdelijke oplossing is dus niet geschikt voor de langere termijn. We bereiken niet waar we eigenlijk naar verlangen. In de meeste gevallen is dat innerlijke rust.
Boosheid is dus een positieve emotie waar een verlangen onder zit waarvan we niet weten hoe we die kunnen waarmaken. Iemand die boos is, zegt eigenlijk: ‘Ik wil leven zoals ik dat wil’. Boosheid is een beschermende energie die daarmee een beweging is naar het leven toe. Het is een eerste reactie die we hebben bij een situatie die we niet willen. Daarmee is boosheid geen verkeerd gevoel. Alleen hoe we er mee omgaan zorgt niet altijd voor de gewenste uitkomst.
Oude boosheid meenemen naar het nu
Er is nog een andere vorm van woedeaanvallen bij volwassenen. Dat is een boosheid die wat langer duurt. Deze boosheid richt zich op een situatie uit het verleden, waarin het niet zo ging zoals we dat graag wilden. Er zijn mensen die boos blijven over wat hen in het (verre) verleden is aangedaan. Ze zijn met dit ongenoegen blijven rondlopen. Deze vorm heeft geen beschermend karakter meer en is een ongezonde vorm van boosheid.
Deze boosheid is eigenlijk voor een ander bedoeld, maar is tegen onszelf gaan werken omdat het aan ons vreet. De ander heeft daar helemaal geen last van. Het is de bekende gifbeker die we de ander gunnen, maar zelf aan het opdrinken zijn. Dit is een vorm van rancune waarbij de boosheid geen primaire reactie meer is, maar een keuze.
Ook al staan we nog zo in ons recht en vinden we dat die ander fout was, het lost helemaal niets op. We hebben er zelf het meeste last van. Zo kunnen mensen boos blijven op een persoon omdat die hun iets aandeed of tekortdeed. Deze boosheid kan zich ook richten op anderen die met dat verleden helemaal niets te maken hebben, maar die boosheid wel in ons oproepen. Het gaat dan om altijd boos zijn op partners of op de eigen kinderen.
Oude boosheid loslaten
Zo neem je de boosheid uit het verleden mee naar het nu. Het kan zelfs zo zijn dat je boos bent op iets zijn wat in je jeugd voorviel en waar je geen bewuste herinnering meer aan hebt. Dat kan nog steeds een trigger zijn. En misschien heb je er wel een bewuste herinnering aan, maar heb je niet door dat het aan de woedeaanval is gekoppeld. Zo komt er heel veel boosheid mee die vaak niet past bij wat er gebeurt.
Deze vorm van woedeaanvallen bij volwassenen gaat niet over het beheersen van de boosheid, maar meer over de boosheid loslaten. Dit doen we door eerst te onderzoeken wat de gebeurtenis allemaal met je deed. Om vervolgens liefdevol met jezelf om te gaan door je te bevrijden van de nare gevoelens die de situatie bij je oproept.
Op een andere manier naar het verleden kijken en het te laten voor wat het is, helpt om weer ontspannen door het leven te gaan. Dat geeft de innerlijke rust waar je op een gegeven moment zo aan toe bent.
Ben je benieuwd hoe boosheid therapie je van je woedeaanvallen af kan helpen? Wil jij leren hoe jij je boosheid kunt loslaten?Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op de weg naar een rustiger leven.
jacco@praktijk4you.nl
Doe hier de multidimensionale woedetest volgens dr. Judith M. Siegel