Boosheid in een van de krachtigste emoties die wij kunnen hebben. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten als je iets wilt bereiken. Deze kracht zit al van begin afgaan in ons. Het helpt ons namelijk bij de noodzakelijke overleving. Zoals de pasgeboren baby die op de buik van de moeder ligt en graag naar de borst wil om te drinken, gebruikt zijn boosheid om kracht te krijgen om mij de tepel te kunnen komen. De term ‘je even kwaad maken’ om iets voor elkaar te krijgen is een bekend gezegde.
Sporters weten ditmaal al te goed. Daarnaast is boosheid een beschermende emotie die buiten wilt houden wat niet goed voor jou is. Kijk maar in de dierenwereld waar je niet in de buurt van de jongen moet komen. Hoe groot je ook bent, ze beschermen ze met hun leven. Dat geldt voor ons natuurlijk ook. Kom niet aan wie of wat jou lief is want dat roept krachten in je op die je niet wist dat je die in je had.
Steeds kortere lontjes
De laatste tijd zijn mensen veel eerder boos dan voorheen. Hun lontje is korter en vriendelijkheid is soms ver te zoeken. Uit recent onderzoek is gebleken dat winkelpersoneel steeds meer bozere klanten krijgen dan een paar jaar geleden. De tolerantiegrens kan dus worden verlegd en we kunnen blijkbaar steeds minder hebben. Het houdt ons weg bij ons geluk en we hebben nooit geleerd hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Een beetje hulp hoe we om kunnen gaan met onze boosheid en woedeaanvallen kan dan wel eens uitkomst bieden om je weer blij en sneller tevreden voelen
Wanneer worden wij boos?
- Als we vinden dat ons tekort wordt gedaan
- Bij ervaringen van onrecht
- We krijgen ergens onterecht de schuld van
- Een ander gaat over onze grenzen heen
- We worden genegeerd of buitengesloten
Allemaal voorbeelden waarin het niet gaat zoals wij willen. Het zou natuurlijk fijn zijn als alles in ons leven gaat zoals wij dat willen. Dat iedereen zich zo gedraagt dat het voor ons prettig leven is. Dat iedereen aardig en oprecht tegen ons doet en dat we nooit belazerd zouden worden. Dat er geen oorlogen meer zou zijn en dat wij verder niets tekortkomen. Helaas zit de wereld zo niet in elkaar. Onrecht is er altijd al geweest en ik vrees dat het altijd wel zal blijven bestaan. Andere mensen zullen niet veranderen omdat jij dat graag wilt. Verwachtingen zullen altijd blijven tegenvallen. Er zijn in de wereld genoeg dingen en situaties om boos op te worden. Het zal niet altijd gaan zoals wij dat graag zouden willen en dat is maar goed ook.
Onvervuld verlangen
Ergens onder de boosheid zit een behoefte die wij graag vervuld willen hebben. Vaak gaat het over verlangens van vrede, rust en verbinding met de dingen en mensen om ons heen. Boosheid is daarmee een onvervuld verlangen die wij inzetten om dat verlangen te vervullen.
Groen, oranje, rood
Boosheid kent verschillende gradaties. Bij een start waarin er niks aan de hand is zitten we in groen. Dan begint er ergens een gevoel van irritatie op te komen en dan komen we al in oranje. Oranje gaat dus over voelen. En als we niets aan die gevoelens doen dan gaat het zich ophopen. Dit kun je vergelijken met een fluitketel waarvan de stoom er op den duur een keer uit moet.
Machteloosheid
Deze gevoelens gaan vaak over gevoelens van onmacht. Dat is een gevoel waar wij ons niet comfortabel bij voelen omdat het gaat over het verlies van controle. Omdat we het idee hebben hier niet bij te kunnen blijven willen we daarvan af. Om de controle weer terug te pakken en om het gevoel van machteloosheid niet te hoeven voelen worden wij als oplossing daarvoor boos. Dan zitten we in rood. Boosheid is dus geen probleem maar een oplossing alleen niet altijd dé oplossing. Het voordeel van boos worden is dat wij ons een heel stuk sterker en machtiger voelen. Zo hebben wij het idee weer controle over zaken te krijgen. In sommige gevallen gaat dat zeker op. Toch is het ook een vorm van controleverlies over de emoties. In ieder geval de boosheid.
De negatieve gevolgen van boosheid
Mensen hebben soms het idee dat ze door de boosheid worden overgenomen. Dan wordt het een emoties die tot woede en agressie kan lijden die niet meer beschermend werkt maar eerder vernietigend. Zo kan er fysiek en emotionele schade worden aangebracht waar we later spijt van gaan krijgen omdat we ons niet meer in de hand hadden. Zo kan het uitlopen in slaan, tegen dingen aanschoppen of met spullen gaan gooien die onherstelbaar beschadigt raken.
De langetermijngevolgen van boosheid en woedeaanvallen
Sommige mensen vinden op een of andere manier overal wel iets om boos op te worden en ontwikkelen het idee dat iedereen en alles tegen hen is. Het stoplicht zit altijd tegen, de hond van de buren is nooit stil, anderen doen niet wat ik wil. Relaties en vriendschappen kunnen hierop stuklopen. Ook in het werk kan je van alles tegenkomen waarin het allemaal niet lukt en gaat zoals jij dat graag zou willen. Als dit lang aanhoudt kan het zijn dat mensen het niet prettig vinden om met jou om te gaan omdat ze dat gemopper en gevloek ook een beetje beu gaan worden. Dit kan eenzaamheid en somberheid tot gevolg hebben wat alleen maar meer boosheid en frustratie oproept.
Wat kun je leren van jouw boosheid en woedeaanvallen?
Boosheid kun je zien als een signaal dat je ergens naar verlangt maar nog niet weet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Het is een oefening in toestaan van je eigen gevoelens en daarbij te kunnen blijven. Als je daarbij kunt blijven hoef er niet van af en hoef je niet meer boos te worden. Ook zijn er andere manier om aan jou behoeftes te voldoen. Er zijn manieren om wel voor elkaar te krijgen wat jij graag wilt zonder woedeaanval. Het leren omgaan met je gevoelens door ze niet meer op te kroppen en op tijd en op een effectieve manier jouw grenzen aangeven kan al heel veel boosheid voorkomen. Dan blijf je voelen in oranje en komt het in de fluitketel niet tot een kookpunt. Hoe fijn is dat?
Lees hier meer over hoe jij je boosheid kunt loslaten.
Als je vaak boosheid voelt en woedeaanvallen hebt ben je vaak niet de enige die daar last van hebt. Ook degene op wie de boosheid geuit wordt kan er veel last van ondervinden.
Heb je hulp nodig bij het omgaan met boosheid en woedeaanvallen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en gaan we samen kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.