Vergeven: hoe en waarom zou je dat doen?
In mijn praktijk kom ik veel mensen tegen die met boosheid en wrokgevoelens zitten over wat hun in het verleden is aangedaan. Dit kan door een of beide ouders, een ander familielid, een ex-partner zijn geweest of een wildvreemde. Dit gaat van seksueel misbruik tot fysieke en emotionele mishandeling tot aan een misverstand aan toe. De sporen hiervan komen zij in hun leven nog dagelijks tegen.
Vergeven heeft alles te maken met het loslaten van het oordeel over de ander. De letterlijke vertaling van het Griekse woord voor vergeving, wat in de Bijbel gebruikt wordt, is loslaten
Een van de manieren om van de boosheid los van te komen is vergeving. Vergeving is een van de krachtigste methode die er is om je te bevrijden van de boosheid. Anders is de kans groot dat je slachtoffer blijft van de omstandigheden. Als ik vraag hoe het voor ze is om die boosheid te ervaren vinden ze het nooit leuk. Op de opvolgende vraag hoelang ze dan nog boos willen blijven willen ze er in de meeste gevallen meteen vanaf.
Het ego wil niet vergeven
Het ego houdt graag vast aan pijn en lijden en wil niet vergeven. Die vindt nog steeds dat hij in zijn gelijk staat. Het ego wil graag strijd en competitie en uiteraard winnen wat alleen maar voor meer lijden zorgt. Maar kies je voor gelijk of voor geluk? Laat jij jouw ego bepalen hoe jij je wilt voelen!? Het ego heeft namelijk allerlei excuses om niet te vergeven. Het ego herken je ook aan de oordelen over onszelf en de ander. Het nadeel van oordelen: ze krijgen kindjes.
Niet vergeven gaat niet over niet kunnen maar niet willen.
Waarom zou je vergeven? Omdat boosheid of haat verbindt en je geeft de ander nog steeds macht over jouw gevoelens. Ik ben nog niemand tegengekomen die dat wil.
Bereidheid is een grote kracht en is de eerste stap naar vergeving.
Wij zijn allemaal wel ergens dader en slachtoffer van. Dat is allemaal in het verleden. Alleen gekwetste mensen kwetsen andere mensen. Dat doen zij vaak om niet die angstige machteloosheid te hoeven voelen en toch nog ergens macht over te kunnen ervaren.
Slachtofferschap is een keuze.
Slachtofferschap kan op den duur een levenshouding worden. Dan ben je geïdentificeerd met de slachtoffer in jou. Wat levert dat jou op en hoelang wil je daar nog in blijven zitten?
– Vergeven doe je uit liefde voor jezelf
– Vergeven gaat altijd over een verhaal uit het verleden
– We zien ons verleden in het nu geprojecteerd tot we het hebben opgelost
– Bij vergeven gaat het vrijwel altijd om grensoverschrijdingen
‘Ik werd niet gezien zoals ik echt ben’
– Vergeven is genezen
– Je blijft trouw aan je verlangen, maar je ontslaat de ander van de plicht aan jouw verwachtingen te voldoen. Je verbreekt als het ware het contract dat jullie ooit zijn aangegaan.
Vergeven is ont-schuldigen
Het gaat namelijk niet over schuld.
Je kunt onschuld bij de ander zien als je weet dat de ander niet wist wat hij deed. Want wist hij het wel, dan had hij het niet gedaan. De ander zat niet in zijn centrum, zijn hart en deed van daaruit iets naars.
Als je de onschuld kunt zien dan verdampt het verhaal. Als je de ander vergeeft kom je ook weer in je eigen wezenskern terecht.
Vergeven is niet verzoenen maar je laat het probleem bij de ander.
Vergeving brengt jou vrijheid, vrede en vreugde.
Geef de ander en jezelf het geschenk van jouw onkwetsbaarheid.
Vergeven: hoe doe je dat?
Je gaat er rustig bij zitten en kijkt naar binnen. Zet het verdriet en de boosheid om in waar je ten diepste naar verlangt. Formulier positief wat je liever had gehad. Hoe je het graag anders had willen zien. Maar dat het niet zo was. Laat je verwachtingen die je van de ander had los. Scheidt de verantwoordelijkheden. Wat van jou is is van jou en wat van de ander is is van de ander. Accepteer dat het nu is zoals het is en dat dat helemaal oké is. Ontsla de ander van zijn schuld en en ontsla jezelf van jouw schuld. Er is geen schuld meer. Zeg tegen de ander: ‘ Ik verbreek het contract dat er op dit gebied is tussen ons (Scheur er gerust symbolisch een stuk papier hierbij door) en ik laat het verder bij jou.
Vergeven is niet meer hopen dat het verleden anders had kunnen lopen – Oprah Winfrey
Je kunt naar de ander toegaan om hem of haar te vergeven. Daar zal diegene wellicht blij mee zijn omdat die met een schuldgevoel zou kunnen zitten. Zo is de ander op de hoogte van jouw staat en helpt het om weer in verbinding te komen met elkaar. Maar dat hoeft natuurlijk. niet en het is niet per se nodig de ander op te zoeken en is ook niet altijd mogelijk. Iemand kan bijvoorbeeld ver weg wonen, in de gevangenis zitten of al overleden zijn. Ook kan het een wildvreemde zijn geweest die jou wat heeft aangedaan. Daar hoef je verder niks meer mee.
Vergeven is een innerlijk proces. Daar heb je de ander fysiek niet voor nodig. Je kunt ook doen alsof de persoon voor je staat of zit en dan leg je bijvoorbeeld een kussen op een stoel en beeld je in dat je tegen die persoon praat.
En nog een heel belangrijk detail: je moet het wel menen! Anders is het het ego dat vergeeft en tegen zichzelf zegt hoe goed die wel niet is dat hij kan vergeven. Daarmee zet hij zich boven de ander. De ander blijft dan nog steeds schuldig. Het gaat om gelijkwaardigheid. Dat je geen haar beter bent dan de ander.
Ook kan het zijn dat je jezelf nog dingen kwalijk neemt ten aanzien van dezelfde gebeurtenis. Dat is vaak in een onderliggende laag. Wij zijn namelijk geneigd om de schuld bij de ander neer te leggen om ons eigen schuldgevoel niet te hoeven ervaren. Bijvoorbeeld dat je niet voor jezelf bent opgekomen in die situatie. Dan is er niets mooiers om jezelf te vergeven. Lees het dan gerust nog een keer en zet je zelf op de ander zijn plaatst.
Wat heb jij nog te vergeven bij jezelf of een ander?
Geïnspireerd uit Het boek van vergeving van Willen Glaudemans