Hulp zoeken bij relatieproblemen

In het begin zijn alle relaties leuk, maar wat als dat na een tijdje niet meer zo is? Overweeg dan relatietherapie om de relatieproblemen op te lossen.

Binnen iedere relatie spelen weleens problemen. Sterker nog, bij zo’n 70% van de stellen is dat weleens het geval. Op zich is dat niet zo heel erg. Soms is het best gezond om weer te weten waar je in de relatie staat. Maar als jullie relatie meer ruzies kent dan gelukkige momenten, wordt het een heel ander verhaal. Jullie komen steeds in dezelfde verwijten en problemen terecht, waar geen uitweg uit lijkt te zijn. Zo komen jullie steeds verder van elkaar af te staan.

Dit hoeft natuurlijk niet het einde van jullie relatie te betekenen. Als jullie bereid zijn om hier samen naar te kijken, zijn er nog voldoende mogelijkheden om de liefde te hervinden. En er een opbouwende, in plaats van afbrekende, relatie van te maken.

Onderliggend aan de relatie kunnen er allerlei problemen spelen die jullie op een ineffectieve manier uiten. De volgende dingen kunnen een reden voor de relatieproblemen zijn:

 • Verslaving
 • Geldproblemen
 • Jaloezie en verlatingsangst
 • Vreemdgaan
 • Onverwerkte trauma’s uit het verleden
 • Bindingsangst
 • Moeite om over gevoelens te praten
 • Boosheid en agressie
 • Pasgeboren kinderen
 • Kinderen in de puberteit
 • Onenigheid over de opvoeding
 • Werkeloosheid of ziekte waardoor een van jullie thuis komt te zitten
 • Verschil in seksuele behoeftes
 • Communicatieproblemen

Zij wil bijvoorbeeld dat hij meer over zijn gevoelens praat of wat meer initiatief neemt. En hij wil dat zij niet zo veel aan zijn hoofd zeurt en niet zo veeleisend is.

Ook na de geboorte van het eerste kind verandert er veel in een relatie. Voordat er kinderen waren, was alles nog perfect. Als er kinderen komen heb je ineens een andere man of vrouw. Er gebeuren dingen binnen de opvoeding waar je het niet mee eens bent en die je niet had voorzien. Of sinds er kinderen zijn krijg je als man ineens veel minder aandacht of als vrouw voel je je minder aantrekkelijk omdat je lichaam niet meer is zoals het was.

Soms vlucht iemand in werk, sport of hobby’s. Dat voelt als een oplossing, maar dat is het niet. Het probleem wordt alleen maar groter. Dan komen er verwijten naar elkaar, omdat we denken dat de ander verantwoordelijk is voor ons geluk. Er komen frustraties uit het verleden naar boven die te maken hebben met niet gezien en gehoord worden. Hierdoor voelt de ander zich gekwetst en diegene wil ‘terugslaan’. Met als gevolg dat jullie dingen zeggen waar jullie achteraf spijt van krijgen.

Wat we vaak zien bij relatieproblemen, is dat beide partners steeds meer de verbinding missen waar ze eigenlijk behoefte aan hebben. Partners maken steeds minder tijd voor elkaar vrij, spreken hun behoeftes en verlangens niet meer uit en de interesse in elkaar neemt steeds verder af. Door tijd voor elkaar vrij te maken en een goed gesprek te voeren, kom je weer met elkaar in verbinding.

Wanneer is relatietherapie nodig?

Op school leren we niets over relaties. Niemand vertelt je hoe je je daar het beste in kunt verhouden en wat je daarin allemaal tegenkomt. Ook onze ouders gaven ons niet altijd het beste voorbeeld, waardoor we eigenlijk ‘maar wat doen’.

Bij relatieproblemen kan het daarom goed zijn om een keer met een professional te praten die jullie kan helpen om weer met de neus in dezelfde richting te komen. We investeren tegenwoordig overal in. Waarom dan niet in je relatie?

Ben je benieuwd hoe professionele hulp van een relatietherapeut in Purmerend je bij je relatieproblemen kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag om de rust in je relatie terug te brengen.

jacco@praktijk4you.nl

Doe hier de relatietest

 

Een stel die ruzie heeft en moeilijk tot een op;lossing kunnen komen