Heb je moeite met het verwerken van een heftige of intense gebeurtenis? Dan kan hulp bij trauma’s en traumaverwerking door een ervaren therapeut je helpen.
Het ontstaan van een trauma
Omdat niet iedereen leerde hoe je op een effectieve manier met een stressvolle situatie omgaat, blijft het in je systeem vastzitten. Je lichaam slaat het onbewust ergens op en houdt het vast. Ook al denk je het te hebben weggestopt, de gebeurtenis uit het verleden blijft je lastigvallen. Dat kan het leven behoorlijk zwaar maken. Daar zijn uiteraard verschillende gradaties in: van vervelend tot levensbeperkend en heel moeilijk om mee te leven.
Daarnaast is er een verschil tussen een shocktrauma en ontwikkelingstrauma. Bij een shocktrauma gaat het om een eenmalige gebeurtenis. Een ontwikkelingstrauma komt voort uit een stressvolle periode die langere tijd speelde gedurende de ontwikkeling in je kindertijd.
Allemaal heftige indrukken die de blije en vrolijke levensenergie onderdrukken en je weghouden van je levensgeluk en de verbinding met de mensen om je heen. De gebeurtenissen maak je niet meer ongedaan, maar je kunt wel een manier vinden om met de gevoelens die erbij horen om te gaan.
Een veranderde kijk op het verleden
Door traumaverwerking kan je een andere kijk op het verleden krijgen, waardoor de verbinding een andere lading krijgt. Er ontstaat ruimte voor nieuwe belevingen en ervaringen, en de mogelijkheid om met aandacht in het nu te blijven. Hierdoor voel je je weer verbonden met de mensen en gebeurtenissen in je omgeving.
Je verzet je vaak tegen nare gevoelens, omdat je die niet meer wilt ervaren. Dat lijkt logisch, maar het probleem is dat je vaak ook de fijne en prettige gevoelens onderdrukt die het leven juist zo leuk maken. Door de gevoelens te onderdrukken, oefen je pressie uit op de gevoelens.
Ben je depressief? Dan zeg je eigenlijk: ‘ik wil niet meer voelen’. Omdat de aangename gevoelens over dezelfde lijn gaan, onderdruk je die ook. Onbewust geef je de voorkeur aan de depressieve gevoelens en maak je geen ruimte voor de pijnlijke gevoelens die bij de heftige, intense gebeurtenis horen. Dat het leven dan niet meer leuk is, spreekt voor zich.
De verschillende reacties op trauma’s
Bij een reactie op een dreigende en daarmee stressvolle situatie heb je verschillende mogelijkheden. We kennen allemaal de reactie: vechten, vluchten en bevriezen. Bij het horen of zien van een gevaarlijke situatie, verstarren we eerst en spannen we alles aan om de situatie zo goed mogelijk door te komen.
Het krachthormoon adrenaline neemt in rap tempo toe en net als cortisol giert dit door ons vaatstelsel. Hierdoor versnelt onze hartslag, zien en horen we vele malen beter, gaan we sneller ademen en zetten onze spieren zich schrap om te vechten of weg te vluchten van het (mogelijke) gevaar.
Sommige mensen komen ondanks de opbouw van de krachtige overlevingsenergie niet aan vechten of vluchten toe, maar blijven genageld aan de grond staan. We denken dat we hier controle over hebben, maar dat is niet waar. Alles in ons systeem richt zich op overleven en ons autonome zenuwstelsel bepaalt wat er gebeurt. Sinds we niet meer in de natuur leven is vechten of vluchten niet altijd meer mogelijk, waardoor ons systeem zich ook niet altijd meer op onze overlevingskansen richt.
Als klein kind kun je namelijk niet vechten tegen degenen die je verzorgen, en vluchten is in de meeste gevallen ook onmogelijk. Later in je leven geldt dit ook, wanneer je op je werk bent met in je achterhoofd dat je de huur of hypotheek moet betalen. Hierdoor is vechten of vluchten niet aan de orde.
Bij een extreem geval zoals een verkrachting of misbruik bepaalt ons systeem ook dat het voor de overlevingskans beter is om het maar te laten gebeuren. Vaak is het gevolg een groot zelfverwijt omdat je je niet of onvoldoende verzette. Je autonome zenuwstelsel dacht daar echter anders over, omdat het ging om overleving op de korte termijn.
Het gevaar van het inhouden van stress
Het inhouden van de vecht- en vluchtreactie zorgt op de langere termijn juist voor problemen. Je overleefde de heftige situatie wel, maar de gevolgen laten vaak diepe sporen na. De ingehouden energie is in de meeste gevallen een enorme boosheid, want dat is de beschermende energie waar je geen ruimte aan gaf. De kans bestaat dat deze boosheid naar binnen toe slaat, omdat de ontlading van de opgebouwde stress niet plaatsvond.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die wel vochten en op de vlucht sloegen veel minder last hebben van posttraumatische stressklachten.
Bij traumahulp is het nodig om te kijken naar wat er nog aan gevoelens en emoties in het lijf zit en om daar de ruimte aan te geven. Daar zijn verschillende manieren voor. Het begint met onderzoeken waarom het er nog steeds zit en wat daar gek genoeg de voordelen van zijn. Want in ons systeem gebeurt niets zonder reden. Je dient alles met respect en liefdevol te benaderen.
Hulp bij trauma’s
Bij traumaverwerking is het belangrijk om er met iemand over te praten die je vertrouwt. Sommige mensen houden hun nare ervaring heel lang voor zichzelf, omdat ze niet weten wat ze ermee aan moesten. Dit kan uit schaamte zijn of door het idee dat ze er zelf uit te moeten komen. Door erover te praten en het te uiten, breng je het als het ware buiten jezelf. Het is dan makkelijker om je gedachten op een rijtje te zetten.
Vind je praten moeilijk en wil je toch je gevoelens uiten? Dan kan je er altijd over schrijven. Schrijf dan niet alleen over de ervaring en je gedachten, maar ook over je gevoelens. Dat kan enorm opluchten.
Therapeut voor traumaverwerking
Ontspannen kan ook helpen bij trauma’s. Ook al vind je het heel lastig om stil te zitten, omdat er dan allerlei gevoelens en gedachten opkomen waar je helemaal geen zin in hebt. Je kan oefenen om deze vervelende gedachten en gevoelens beetje voor beetje toe te laten en tegen jezelf te zeggen dat ze er mogen zijn.
Mocht er verdriet naar boven komen, maak hier dan ruimte voor en laat dit toe. Verdriet is het ontladen van pijn en helpt je bij het verwerken van een trauma. Daarnaast helpt bewegen en sporten om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen.
Helpt bovenstaande niet voldoende en blijf je last houden van de traumasymptomen en emotionele herbeleving? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek waarin we kijken wat hulp bij trauma’s en traumaverwerking voor je kan betekenen.
Neem contact op voor hulp bij trauma’s:
jacco@praktijk4you.nl
Doe hier de traumatest