De kracht van de stilte is heel dichtbij
De stilte is heel bijzonder en is bijna nergens nog echt te vinden in Nederland terwijl het heel goed is voor ons. Het is ook belangrijk om comfortabel te kunnen zijn met stilte. Veel mensen hebben heel veel moeite met stiltes. Ze kunnen er absoluut niet tegen. Je herkent deze mensen als er in gesprekken stiltes vallen en snel weer beginnen te praten. Deze stiltes worden dan wel eens een ongemakkelijke stilte genoemd. Deze mensen kunnen namelijk heel erg onrustig worden als het stil is. Zij komen dan met hun eigen gedachten met de daarbij behorende gevoelens te zitten die ze niet fijn vinden. Dit vinden zij niet comfortabel.
Zet je timer maar eens en ga vijf of tien minuten stilzitten en kijk dan wat er gebeurt.
Normaal wachten is er ook niet meer bij. Niemand kan meer in de wachtkamer zitten of op een bus wachten of in een bus zitten zonder op zijn telefoon te kijken. We worden bij elk moment van stilte naar die mobiel getrokken.
We moeten nuttig zijn want anders doen we er niet toe
Er kunnen allerlei gedachtes opkomen, zoals wat je nog te doen hebt of wat je nu doet volledig nutteloos is. We hebben geleerd om vooral nuttig te zijn. Het gevoel van waardeloosheid kan hier dan onder liggen. We moeten vooral zinvol bezig zijn want anders voldoe je niet en hoor je er niet meer bij. Veel hiervan komt vanuit het verleden waarin er vooral hard gewerkt moest worden door iedereen. Ledigheid is des duivels oorkussen, werd er dan gezegd. Wat zoveel betekend als: met luie mensen loopt het niet goed af. Activiteit is niks mis mee maar rust is net zo belangrijk. Ook een oudje is: als de ragebol rust werkt de spin.
De last van een 24uurs economie
Rust is er bij veel mensen allang niet meer bij in onze 24uurs maatschappij. Sinds de uitvinding van de gloeilamp gaan we niet meer met de kippen op stok. Daarbij is de tijd van zaaien in de lente, oogsten en verzamelen in de zomer en herfst om in de winter naar binnen te gaan tot het weer warmer wordt, allang niet meer bij. De zondagsrust geldt nog maar op een paar enkele plekken. Je kunt bijna overal elke dag wel je boodschappen doen. Stilzitten roept allerlei schuldgevoelens op die wij liever niet willen voelen en daarom gaan we maar weer wat doen. Toch als je eenmaal bekend bent geraakt met stiltes dan vind je elk geluid al gauw te veel. Maar voor je de stilte kan waarderen is er eerst heel wat oefening nodig. Oefening in het leren omgaan met je gedachten.
Onze denken hoort onze dienaar te zijn en niet onze meester
Het denken is natuurlijk een geweldige tool die wij als mens hebben. We kunnen er ideeën mee uitwerken en plannen maken. Maar zoals alles heeft ook het denken een nadeel. Vooral als we het teveel doen. Dan wordt het al gauw piekeren. Problemen ontstaan als we alles gaan geloven wat we denken en we ons laten leiden door onze gedachten. Onze gedachten zitten in het verleden of in de toekomst. In het verleden gaat het vaak om spijt en dat we het graag anders hadden willen zien. De toekomst gaat vaak over zorgen. We hebben ook geleerd dat als je ergens een oplossing voor wilt hebben dat je er dan over na moet denken. Maar er te veel over nadenken brengt ons alleen maar meer in het beknellende gevoel. Door ons te laten leiden door onze gedachten en geloven wat we denken brengt het ons niet veel goeds.
Ik denk dus ik ben – Descartes
Men zegt wel ‘ik denk’ maar nooit ‘ik sla mijn hart’ omdat dat iets is wat je overkomt. Want dat doe je niet echt zelf. Maar mensen denken dat als zij denken dat zij dat dan wel doen. Maar in de meest gevallen is dat niet waar. Denken is hetzelfde als met je hart, het gebeurt gewoon. Gedachten komen gewoon op in je hoofd en zijn er dan ineens. Het probleem is dat de meeste mensen volledig geïdentificeerd zijn met hun gedachten. Met de continue stroom van gedachten die maar de hele tijd opkomen. Daarom zeggen mensen: ‘ik denk’ maar dat doe je niet. Het gebeurt.
Met bepaalde gedachtes zoals zorgen overkomen je gewoon. De mind is daar mee bezig en het lukt je maar niet om te stoppen. Al helemaal niet als je dat graag wilt. Je wordt bijvoorbeeld wakker in het midden van de nacht met gedachtes met een slechte uitkomst. Aan creativiteit meestal geen gebrek. De truc is om een gedachte te ‘zien’ en je er niet mee identificeren. Om gedachtes te herkennen als gedachte en ook weer voorbij te laten gaan net als ze gekomen zijn.
Stap je wel of stap je niet op
Je kunt gedachtes zien als treintjes die voorbijkomen. Je kunt er niets aan doen dat ze voorbijkomen maar je kunt er wel wat aan doen of je op de trein stapt of niet. Ben je per ongeluk toch opgestapt en je betrapt jezelf erop dan stap je meteen weer af.
Als we in stilte gaan zitten komen we dus alleen maar tegen wat er al was. We hebben dat niet door omdat we afgeleid zijn en vluchten in gedrag als werken, Netflixen en uitgaan. We hebben uiterlijk vermaak nodig omdat we ons vanbinnen niet zo happy voelen. Als we daar dieper in kijken is het de zelfafwijzing die de boventoon voert bijvoorbeeld van: je bent niet goed genoeg, je bent lui, waardeloos of zwak. Dat is wat er vaak omkomt als we in stilte gaan.
Meditatie is de beste oefening om stilte te kunnen ervaren
Als je hiernaar gaat kijken en een weg weet te vinden hoe je hier mee om kunt gaan hoef je niet meer te vluchten. Als je lekker in je velt zit en oké bent met jezelf als je even stilzit kun je de stilte met gemak uithouden. Meditatie is een uitstekende oefening om naar jezelf te leren kijken. Want dat is het. Je komt in de stilte alleen jezelf tegen en niets anders. Daarin kun je ook oefenen om je gedachten gewoon je gedachten te laten zijn en daar verder niets mee te doen. Ze als wolken voorbij laten gaan en er steeds minder aandacht aan geven. Als je hier steeds meer bedreven in raakt wordt de stilte steeds fijner en heb je steeds minder afleiding nodig.
Zo binnen zo buiten
Als je fysiek druk bent is het vanbinnen ook druk. Als je je leven steeds meer in kan richten dat je het steeds rustiger doet zal het vanbinnen ook rustiger worden. Dit vraagt wel weer om een leefstijlaanpassing en daar hebben de meeste mensen moeite mee. We zijn geneigd om maar door te gaan met van alles. Het zou goed zijn tussen je activiteiten een moment van rust nemen. Voordat je iets nieuws gaat doen heel even wachten. Al is het maar een paar minuten. Naarmate we ouder worden gaan we de rust toch steeds meer waarderen en opzoeken.
De Darkness retreat
Als je een keer van een uitdaging houdt is dit er wel een. Ik heb een keer in mijn eentje vijf dagen in een donkere kamer gezeten die ook geluiddicht was afgesloten. Dat heet een Darkness retreat. Omdat ik geen enkele prikkels kreeg had ik ook steeds minder om over na te denken. Zo werden mijn gedachtes steeds stiller en stiller en had na drie dagen bijna geen gedachtes meer en kon ik zelf denken wat ik wilde. Toen ik daar uitkwam voelde ik mij erg goed en vond ik de stilte heerlijk. Er zat zo veel kracht in de stilte dat het voelde alsof ik mijn diepste kern, mijn ware zelf kon voelen en ervaren. Dat voelde bijzonder fijn en ik verlang er elke naar. Voor mij hoeft nu de autoradio niet meer aan en ga alleen de drukte nog maar in als het echt nodig is.
Je mag alleen de stilte verbreken als je deze kan verbeteren.
Als er iemand is die je alles over stilte kan vertellen is dat Eckhart Tolle wel. Hij is de meester hierin en er zijn tal van filmpjes op youtube van hem te vinden die bomvol informatie staan hierover.