Burn-out of bore-out, wat is het verschil?

 

 

Mensen die kampen met perfectionisme, laag zelfbeeld, gebrek aan eigenwaarde, de lat hoog leggen en over hun grenzen heen gaan, zijn gevoeliger voor burn-out. Zij hebben vaak een sterke pleaser in zich, en willen daarmee iedereen te vriend houden omdat zij graag aardig gevonden willen worden.  Zij willen aan alle verwachtingen voldoen vaak vanuit een diepe behoefte aan waardering. Dat is zo hard werken dat zij zich zo uitputten dat zij uiteindelijk in een burn-out terecht komen.

Hoe je aan een burn out komt

Een burn-out wordt vaak in eerste instantie verweten aan de omgeving: een hoge werkdruk, onaardige collega’s, te weinig waardering etc. Terwijl het meer op persoonlijk vlak licht, zoals hierboven omschreven. Bij een bore-out zijn omgevingsfactoren wel van grotere invloed. De naam zegt het al:  verveling en dan met name verveling op het werk.

Wanneer de werkzaamheden te weinig uitdaging bieden en niet meer zo interessant zijn als in het begin, ligt een bore-out op de loer. Maar ook bij een bore-out spelen persoonlijke kenmerken een belangrijke rol, zoals een laag zelfbeeld, faalangst en ongeloof in eigen kunnen.

De angst regeert

Vaak stappen we in een baan die op dat moment prima bij ons past. In de loop der tijd maken wij persoonlijke groei en ontwikkeling door en komen we vast te zitten omdat we de sprong naar wat anders te eng vinden. De collega’s die zich in een ander tempo persoonlijk ontwikkelen gaan we ons steeds meer aan irriteren. We zien steeds meer dingen die beter kunnen waar niets aan gedaan wordt. Vanuit angst blijven we zitten waar we zitten. Want we hebben een hypotheek, misschien wel schoolgaande kinderen of een vrouw met een werkgever die mogelijk gaat reorganiseren. Het werk wordt steeds minder leuk en de band met de collega’s wordt steeds onaangenamer.

Behoefte aan veiligheid

De rede waarom deze mensen in deze situatie gevangen blijven is om de veiligheid te verliezen van een goed salaris en een gebrek aan vertrouwen in zichzelf. Maar als ze door blijven gaan wordt in veel gevallen de keuze voor hun gemaakt en zullen zij zich ziek moeten melden omdat het gewoonweg niet meer gaat.

Symptomen van bore-out zijn: Lusteloosheid, uitgeput, slapeloosheid, frustratie, boosheid, irritatie, snel emotioneel

Wat er aan te doen?

Maak het bespreekbaar met je baas en vertel hoe je je voelt. Wanneer je toch graag in die baan wilt blijven, vraag dan aan je baas om een nieuwe uitdaging. Als het bedrijf groot genoeg is kijk voor een opleiding in een andere functie. Als je het al te ver op hebt laten lopen en je zit lang in de ziektewet, komt er vanzelf en re-integratietraject om naar andere mogelijkheden te kijken. Misschien kan je parttime werken en een andere baan er naast nemen. Of school je je om naar een baan die meer uitdagingen biedt zodat je meer op je plek bent. Hoe dan ook: er moet iets veranderen.

Wat wil jij werkelijk met jou leven?

Daarnaast: vergroot je zelfvertrouwen en ga onderzoeken wie jij in de kern nu werkelijk bent en wat jij graag wilt uit het leven. Onderzoek waar je nu zo bang voor bent en wat je weerhoudt om de sprong te wagen? Wat is je allergrootste angst? Kan je rondkomen met tijdelijk een minder inkomen als je gaat studeren of ergens van voor af aan moet gaan beginnen? Kan je loskomen wat anderen mensen er mogelijk van zouden kunnen denken?

Ga na wat nu werkelijk belangrijk voor je is! Neem kleine stapjes en kijk naar wat er allemaal wel mogelijk is i.p.v. niet, want je kunt veel meer dan je denkt! Daar is het tenslotte allemaal om begonnen.

Lees hier meer over burn-out.

Doe hier de bore-out test

Purmerend juli 2018

burn out