Burn-out

Een Burn-Out oftewel opgebrand zijn is een typische westerse aandoening. De druk die we ervaren gaat hand in hand met het grote ‘moeten’ vanuit een soort van prestatiedrang en de behoefte aan waardering. Een waardering die, als we die überhaupt krijgen, een zeer kort effect heeft. Druk ervaren wij allemaal wel eens en hebben we zelfs nodig om te kunnen presteren, dat als de rust is wedergekeerd we weer kunnen herstellen. Bij burn-out is dat niet zo. De druk blijft en als dat continu is, is er geen tijd en ruimte meer voor herstel en raken ook de reserves op en ben je op een gegeven moment volledig uitgeput. Vermoeidheid is dan ook een van de grootste klachten die ervaren wordt, net als concentratie problemen en slapeloosheid. Daarbij komen vaak angst en depressieve gevoelens opzetten. Er is geen weerstand meer tegen te bieden. Zo ook met verdriet, dat je al kunt huilen om de kleinste dingen. Helemaal als iemand vraagt: ‘hoe gaat het je?’. Het maken van keuzes wordt steeds lastiger en je lontje wordt steeds korter. Je kan niet meer!

Burn-out wordt door velen gezien als een psychische aandoening, maar heeft heel duidelijk ook zijn weerslag in het lichaam. Lichaam en geest zijn namelijk zo verbonden met elkaar dat de uitwerking hierin onoverkomelijk is. De geest heeft het lichaam dusdanig uitgeput, dat daarin uiteindelijk de klachten naar voren komen als men er niet op tijd bij is. De negatieve en angstige gedachten houden het lichaam in een continue marinade van stresshormonen dat het lichaam in een vecht-vlucht of bevries modus zet. En daarin zit het gevaar. Want we kunnen bijvoorbeeld onze baas of collega niet in hun gezicht slaan of wegrennen als we vastzitten aan een hypotheek en de verantwoordelijkheid hebben voor onze kinderen.

De meeste mensen kunnen niet vluchten of vechten en dan blijft inhouden of bevriezen de meest veilige optie die uiteindelijk gaat opbreken. We willen wel vechten of vluchten, maar kunnen dat gewoonweg niet. De negatieve gedachten blijven maar doorgaan en juist als je in je bed ligt en geen afleiding meer hebt, gaan ze maar door en door en herhalen zich continu.

Zo kun je bezig zijn met wat anderen van je denken of hoe slecht je iets gedaan hebt en het allemaal graag anders had willen doen. Zo doe je geen oog dicht of slaapt zeer oppervlakkig en wordt uitgeput wakker. Op het werk raak je in de problemen en in de relatie kunnen de spanningen ook toenemen.

Hoogstwaarschijnlijk ben je al jaren over je eigen grenzen gegaan en hebt niet duidelijk aan andere aangegeven waar ze waren. En als je je grens al wist vond je het moeilijk om het aan te geven en ‘nee’ te zeggen, omdat je het belangrijk vindt om aardig gevonden te worden.

Een burn-out verplicht je eigenlijk om het anders te gaan doen omdat zoals het nu is gewoon niet meer gaat! Maar hoe? Praktijk 4You kan je helpen om samen weer richting aan je leven te geven en de draad weer op te pakken. Dit gaat stapje voor stapje en in je eigen tempo met als doel je zelfvertrouwen op te bouwen en je weer in je kracht komt te staan. Dit kan door te onderzoeken welke beleving er achter zit en dan kijken wat je wilt en wat je nodig hebt naar een leven die je weer toelacht.

Heb je vragen omtrent je vermoeidheid of burn-out? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met mij.

“Moe, uitgeput, burn-out: zo kwam ik de eerste keer binnen bij Jacco. Het voelde alsof ik in een tunnel zat en ik begreep niks meer van mezelf en over mezelf. Nu, een paar maanden later, ben ik uit die tunnel en sta ik weer positief in het leven. Maar belangrijker nog, ik heb het contact met mezelf weer terug gevonden. Wat ik heel fijn vond tijdens de sessies met Jacco was dat hij oprecht luisterde naar mijn verhaal en dat hij door vragen te stellen mijn situaties anders liet bekijken. Ik ontdekte wat de oorzaak was van mijn burn-out en dat is heel belangrijk geweest in mijn herstel. De sfeer is vertrouwd en dat vond ik heel belangrijk tijdens de gesprekken.”