Burn-out: als je innerlijke batterij leeg is

Burn-out: als je innerlijke batterij leeg is
Het woord burn-out hoor je overal. In de wachtkamer, op het werk, bij de koffieautomaat. En hoewel het soms bijna mode lijkt om ‘even een burn-out’ te hebben, is het in werkelijkheid allesbehalve licht of tijdelijk. Een goede burn-out is een intense, ingrijpende ervaring. Het is het moment waarop je systeem op de noodrem trapt, omdat je veel te lang bent doorgegaan tegen beter weten (of voelen) in.

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag.

Het is het gevolg van langdurige overbelasting – lichamelijk, emotioneel, mentaal of energetisch. Je hebt te lang te veel gegeven, te weinig ontvangen, je grenzen genegeerd of simpelweg niet gevoeld. Vaak komt het voor bij mensen die betrokken, verantwoordelijk en zorgzaam zijn. Mensen die moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen. Mensen die sterk lijken, maar van binnen allang moe zijn.

De uiting van klachten

De klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten: extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen, fysieke pijntjes, somberheid, moeite met prikkels. En misschien wel het pijnlijkste: je herkent jezelf niet meer. Je voelt je leeg, afgestompt, niet meer verbonden met wie je bent of wat je doet. Alsof je ergens onderweg jezelf kwijtgeraakt bent.

Toch is een burn-out – hoe paradoxaal ook – ook een kans. Een burn-out wil je iets vertellen. Het zegt: je kunt zo niet verder. Niet omdat je faalt, maar omdat je iets fundamenteels over het hoofd ziet: jezelf. Het is een signaal dat er iets nieuws wil ontstaan, voorbij de overlevingsstrategieën die je jarenlang trouw hebt gediend. Je burn-out is geen vijand, maar een boodschapper.

IK gebruik in deze blog heel veel het woord burn-out omdat het dan herkenbaar is maar eigenlijk zou je het geen burn-out moeten noemen omdat het daarmee vast zet. Zeg gewoon dat je laag zit in je energie en dat aan het herstellen bent daarvan.

Wat je lichaam zegt als jij maar doorgaat

In plaats van burn-out te zien als een eindpunt, kun je het ook zien als een poort. Naar herstel en herverbinding met jezelf. Naar een leven waarin je jezelf niet langer hoeft te bewijzen. Waarin je rust neemt zónder schuldgevoel. Waarin je ‘nee’ zegt zonder uitleg en je simpelweg mag zijn – met alles wat er is.
Burn-out vraagt niet om harder werken, maar om vertragen. Niet om oplossingen zoeken, maar om voelen wat er is. Het is een uitnodiging om te leren luisteren naar je lichaam, je behoeften, je grenzen, je waarheid.

Oefening – De ruimte terugvinden in jezelf

Deze oefening helpt je om even uit het hoofd te komen en contact te maken met je lijf. Je kunt dit doen zittend op een stoel of liggend op de grond.

Stap 1 – Gronden
Sluit je ogen. Voel hoe je zit of ligt. Breng je aandacht naar je voeten. Stel je voor dat er wortels uit je voetzolen de aarde ingroeien. Stevig. Diep. Adem een paar keer rustig in en uit, via je buik.

Stap 2 – Voelen wat er is
Laat de adem je lichaam in- en uitstromen. Stel jezelf zacht de vraag: Wat voel ik nu in mijn lichaam? Ga er niet over nadenken. Voel. Misschien voel je spanning, onrust, leegte, pijn, of juist warmte. Alles is oké. Laat het er gewoon zijn.

Stap 3 – Erkennen en toestaan
Wat je voelt, wil gehoord worden. Leg één hand op de plek waar je het het sterkst voelt. Zeg in stilte: Ik zie je. Je mag er zijn. Blijf met je aandacht bij dit gevoel, zonder iets te veranderen.

Stap 4 – Afronden
Adem nog drie keer diep in en uit. Beweeg langzaam je vingers en open je ogen. Misschien wil je iets opschrijven. Misschien wil je niets. Laat dat vrij.

Deze oefening helpt je om uit de doe-stand te komen en weer in contact te komen met je innerlijke wereld. Want daar begint herstel – bij voelen wat je zolang hebt weggeduwd.

Tot slot

Burn-out is geen zwaktebod. Het is een alarmsignaal van je diepste zelf dat roept: zie mij, hoor mij, wees met mij. Het is een kans om niet alleen te herstellen, maar ook te transformeren. Om van overleven naar leven te gaan.
Weet dat je niet alleen bent. En dat het pad terug naar jezelf er altijd is – stap voor stap, adem voor adem.

Burn-out komt meet voor bij vrouwen. Lees hier waarom.

Doe hier de Burn-out test