Boosheid loslaten. Hoe doe je dat?

Boosheid loslaten. Hoe doe je dat?

In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die kampen met boosheid omdat hen iets is aangedaan. Dit varieert van seksueel misbruik tot een narcistische of boze ouder die hen continu het gevoel gaf niets waard te zijn, of een vriend of vriendin die hen pijn heeft gedaan. Uiteraard is deze boosheid terecht.

Maar als je na veertig jaar nog steeds boos bent, heeft die persoon jou nog steeds in zijn macht en blijf je vastzitten in de situatie en de persoon die jou dat heeft aangedaan. Op deze manier heb je er nog steeds last van. Sommige mensen hebben zich zo vastgeklampt aan deze boosheid dat ze niet anders meer weten. Maar hun omgeving, zoals partners of kinderen, kan daar veel last van hebben, en dat kan een reden zijn om er eens naar te kijken.

Het effect van boosheid

Boosheid geeft een gevoel van macht, zodat je de ervaren machteloosheid niet hoeft te voelen. Maar boosheid staat ook tevredenheid en geluk in de weg, waardoor je minder kunt genieten van de leuke dingen in het leven. Bovendien uiten mensen hun boosheid vaak op degenen die dichtbij staan, omdat het daar wél veilig voelt om het te uiten. De boosheid die dan geuit wordt, staat vaak niet in verhouding tot wat er op dat moment aan de hand is.

Hoe los je dit op?

Vergeving is een van de krachtigste manieren om boosheid los te laten. Je eerste gedachte kan zijn: Maar vergeving verdienen ze niet! of Dan lijkt het alsof ik goedkeur wat ze hebben gedaan! Maar dat is niet zo. Vergeving doe je voor jezelf, om jezelf innerlijke vrede te gunnen. Het blijft nog steeds niet oké wat er is gebeurd, maar je laat het probleem bij de dader. Zo verandert de dader-slachtofferdynamiek en kom je weer meer in je kracht te staan. Je hoeft niet meer in het verleden te leven en kunt weer genieten van het heden.

Een vergevingsverhaal

Hieronder volgt een mooi verhaal dat je kan helpen om situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is een spiritueel verhaaltje van Neale Donald Walsch. Naast zijn bestseller Gesprekken met God schreef hij ook een kinderboek, Een gesprekje met God. Een verhaaltje uit dit boek kan je helpen om om te gaan met mensen die jou pijn hebben gedaan. Het kan je helpen deze personen los te laten en meer in je kracht te gaan staan.


Het verhaal van de zon en de aarde

De zon
Er is een grote zon – of God, Liefde, het Universum, of hoe je het ook maar wilt noemen – die bestaat uit ontelbare lichtpuntjes of zielen. Het licht van de zon bevat alle kwaliteiten van God. Maar deze kwaliteiten zijn niet afzonderlijk te ervaren, omdat er in de zon alleen maar licht en eenheid is. Omdat er alleen maar licht en liefde is, en alles daar goed is, kan het soms een beetje saai zijn.

De aarde
Op een dag wilde een van de lichtpuntjes iets beleven. Hij had een groot verlangen om een afzonderlijk aspect van God te ervaren en wilde graag iets leren en koos er na lang nadenken voor om vergevingsgezindheid te ervaren. Hij vroeg aan God of dat mogelijk was.

“Dat kan,” zei God. “Maar niet hier in de zon, want hier is alleen maar licht en liefde. Ik zal de aarde voor je scheppen. Op aarde kun je tegenstellingen ervaren, en dat geeft je de kans om alle afzonderlijke aspecten van mij te beleven – ook vergevingsgezindheid.”

Het zieltje was dolblij dat God de aarde voor hem had gemaakt en kon niet wachten om daarheen te gaan om vergevingsgezindheid te leren. Maar God zei: “Voordat je gaat, is er nog iets anders nodig. Om vergeving te ervaren, moet jou eerst iets worden aangedaan. Anders heb je niets om te vergeven.”

Hoe nu verder?
“Oh,” zei het zieltje, en hij wist even niet hoe het nu verder moest.
Toen stapte een van zijn beste vriendjes naar voren en zei: “Ik wil jou wel iets aandoen, zodat jij vergevingsgezindheid kunt ervaren.” Zijn vriendje hield veel van hem en gunde hem deze ervaring.
Het zieltje was door het dolle heen en riep: “Dank je wel, dank je wel!” en hij wilde al meteen op weg naar de aarde. Maar God hield hem nog even tegen.

“Je moet me één ding beloven”
Zijn vriendje keek hem aan en zei: “Maar als ik jou iets aandoe, moet je me één ding beloven…”
“Ik beloof je alles!” riep het zieltje ongeduldig.
“Om jou iets aan te doen, moet ik mijn licht gedeeltelijk afdekken en mijn trilling verlagen. Anders werkt het niet. Maar daardoor loop ik het risico om helemaal te vergeten dat ik licht ben. Daarom moet je me beloven dat je, wanneer ik jou diep kwetst, mij eraan zult herinneren dat ik licht ben.”
“Dat is goed, dat is goed!” riep het zieltje enthousiast, en hij daalde af naar de aarde. Zijn vriendje volgde hem.

Pijn…
Het zieltje werd geboren en groeide op. Op een gegeven moment werd hem iets heel pijnlijks aangedaan. Het was echt heel gemeen en onrechtvaardig! Het zieltje worstelde met gevoelens van boosheid, frustratie, pijn, wraak, onmacht en verdriet en raakte daarin helemaal verstrikt – totdat hij zich herinnerde dat hij naar de aarde was gekomen om vergevingsgezindheid te ervaren.

Vergeving
En toen hij zijn aandacht op vergeving richtte, herinnerde hij zich plotseling ook zijn vriendje, dat hem deze ervaring zo had gegund. Diep in zijn hart hoorde hij de woorden: “Om jou iets aan te doen, moet ik mijn licht gedeeltelijk afdekken en mijn trilling verlagen. Ik loop dan het risico om helemaal te vergeten dat ik licht ben. Daarom moet je me beloven dat je, wanneer ik jou diep kwetst, mij eraan zult herinneren dat ik licht ben.”

Het zieltje knielde op aarde neer. Spontaan kwamen de woorden in zijn hart op:
“Vriendje, ik hou van jou precies zoals je bent, en ik steun jou onvoorwaardelijk in al jouw kracht en grootsheid. Jij bent licht. Bij deze vergeef ik jou!”
Vervolgens stond hij op en ging met opgeheven hoofd verder, klaar om de vergeving van God te ervaren.


Vergeving is jezelf herinneren aan de kwaliteit van God (of liefde) die je graag wilt ontwikkelen in een gegeven situatie.

(Verhaal afkomstig van genezendvermogen.nl)

Woede uitbarsting