Wat is een postnatale depressie nu eigenlijk?
In verwachting zijn van een baby of net bevallen zijn, zijn een van de grootste veranderingen in je leven: je bent gemarineerd in de zwangerschapshormonen waardoor je emotioneel uit balans kunt zijn en je wat meer huilt dan anders, slechter kan gaan slapen en een korter lontje kan hebben. Daarnaast kan de zorg voor jullie pasgeboren kindje extra druk en stress opleveren die je niet had voorzien. Het is dan ook heel gewoon dat veel vrouwen tijdens en na de zwangerschap een stuk emotioneler zijn en zichzelf in hun gedrag niet meer herkennen.
Hoe vaak komt somberheid voor na een bevalling?
Ruim vijftig procent van de nieuwe moeders heeft hier vlak na de bevalling mee te maken. Deze down periode die ook wel de ‘baby blues’ wordt genoemd, gaat in veel gevallen binnen tien dagen wel weer over. Als dit niet het geval is en je zelfs tijdens de zwangerschap al flink somber bent geweest, kan er wel eens meer aan de hand zijn en zou je een vorm van depressie kunnen hebben.
De twee vormen van depressie
Er zijn twee vormen van depressie die te maken kunnen hebben met de komst van een baby: De zwangerschapsdepressie – deze start als je nog zwanger bent en de postnatale depressie – deze start vlak na de geboorte van het kindje en kan ook ontstaan na een miskraam, stilgeboorte of abortus.
Als de verwachtingen tegenvallen
De wereld staat op zijn kop en je weet even niet waar je het zoeken moet. De verwachtingen die je had van het hebben van een kindje vallen allemaal heel erg tegen. Ook wat je van jezelf vindt hoe je erin staat kan je behoorlijk tegenvallen. De roze wolk blijkt helemaal geen roze wolk te zijn en dat vraagt om een nieuwe aanpassing. Een aanpassing die je nog niet zomaar beschikbaar hebt. Je hormonen zijn op zoek naar een nieuwe balans, de bevalling is best een aanslag op jouw lichaam geweest en je voelt helemaal geen blijdschap tegenover jullie kindje.
Het is helemaal niet zo vreemd dat jij je zo voelt. Maar je kan gerust zijn want deze vorm van depressie is heel goed te behandelen.
Hoe herken je een postnatale depressie?
Er zijn veel overeenkomsten van symptomen van een ‘normale’ zwangerschap en de postnatale periode en een postnatale depressie zoals: extreme vermoeidheid, slecht slapen en stemmingswisselingen. Dat is de rede dat het soms lastig te herkennen is maar als de symptomen langer aanblijven houden dan twee weken en je ziet geen verbetering dan is er vaak meer aan de hand.
Let daarbij op de volgende kenmerken van een aan zwangerschap gelinkte depressie:
Het niet kunnen genieten van je zwangerschap of pasgeboren kindje;
– Je ervaart een afkeer tegen je baby;
– Je keurt jezelf af als moeder;
– Je voelt je moe en futloos zelfs na het nemen van rust;
– Slecht slapen;
– Het hebben van negatieve gedachtes;
– Je somber en ongelukkig voelen;
– Veel huilbuien hebben;
– Het hebben van een kort lontje
– De verbinding met je partner is niet meer zoals voorheen;
– Je voelt je soms angstig, eenzaam en onbegrepen;
– Je kunt het verdriet van je kindje niet aan en vindt het moeilijk om hem te troosten;
– Je hebt soms gedachten dat je je kindje iets aan wilt doen
Wat is de oorzaak van een postnatale depressie?
Voor een postnatale depressie is nooit een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het zijn verschillende factoren die op elkaar inspelen en de sombere stemming beïnvloeden. Hoe heb je bijvoorbeeld leren omgaan met tegenslag en als het allemaal even niet gaat zoals jij verwacht? Een disbalans in de hormoonhuishouding met daarbij je vitaminen- en mineralenbalans rondom de zwangerschap en geboorte kunnen een rol spelen. Misschien sliep je gedurende de zwangerschap al steeds slechter en breken de gebroken nachten je nu echt op.
Andere oorzaken van een postnatale depressie
Het kan zijn dat je voor de zwangerschap al niet lekker in je vel zat en daarbij heeft de bevalling en het krijgen van je kind het er niet beter op gemaakt. Daarbij kan de kans op een depressie vergroot worden als je een zware zwangerschap of traumatische bevalling hebt meegemaakt.
De geboorte van je baby heeft je niet gebracht wat je gehoopt had dat het zou brengen. Alle veranderingen die het met zich meebrengt had je niet zien aankomen en je hebt je hier enorm in vergist. De mensen uit je omgeving die allemaal maar zeggen dat je er vooral van moet genieten maar het lukt gewoon niet, het helpt ook niet mee.
Jouw persoonlijkheid telt ook mee
Ook jouw persoonlijke karaktertrekken spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een postnatale depressie. Heb je altijd al een laag gevoel van eigenwaarde gehad en moet altijd alles perfect lopen van jou? Ben je snel geneigd om in negatieve gedachtes te verzanden en heb je moeite met het aangeven van grenzen en loop je daar helemaal op leeg?
Wat zijn de gevolgen van een postnatale depressie?
Het valt echt niet mee om een postnatale depressie te hebben. Al helemaal als het niet herkent en erkent wordt en je maar doorgaat terwijl je niet meer kunt. Er is ook veel druk vanuit de omgeving en de maatschappij dat je nu toch vooral gelukkig moet zijn. Helemaal als het een gezonde baby is. Dan moet je dankbaar en gelukkig zijn. Als je dan somber, triest en ongelukkig voelt kan het alleen maar nog moeilijker zijn om ermee naar buiten te komen. Je vind jezelf zwak en je schaamt je ervoor en zit vol met zelfafwzijzing. Met als gevolg dat je nog verder in de put komt te zitten.
Andere gevolgen van een postnatale depressie
Een ander gevolg is dat je er niet voor je kindje kunt zijn en dat de hechting niet voldoende opgang komt. Je kindje reageert hierop met nog meer gevoelens van ongemak en veel huilen waardoor er nachten slecht geslapen wordt. Je kunt negatieve gevoelens en gedachten ontwikkelen tegenover je kindje waardoor je weleens kan voelen dat je jouw kindje nooit gewild hebt. Daarom is het goed om zo snel mogelijk hulp te vinden om er zo snel mogelijk uit te komen en verdere problemen te voorkomen. Dat je weer lekker in je vel komt te zitten en je weer blij kunt zijn met je kindje is prioriteit geworden.
Hoe ziet de behandeling van een postnatale depressie eruit?
Gelukkig kunnen een zwangerschapsdepressie en een postnatale depressie goed behandeld worden. Tijdens de intake gaan we specifiek kijken wat er aan de depressie ten grondslag heeft gelegen. Op deze manier kunnen we een specifiek op jou afgestemde behandeling in gaan zetten met als insteek een blijvend resultaat. Hierin kijken wij veel verder dan de depressie alleen omdat dat slechts een uiting is van het probleem. Pas als daar aandacht voor is kan er echt heling plaatsvinden.
Lees hier meer over op onze baby pagina
Voor vragen of het maken van een afspraak neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.