Krijg je te maken met kanker? Dan stort in een keer je hele wereld in. Hulp bij kanker kan helpen om met de situatie om te gaan. Lees er hier meer over.
De aanpak voor hulp na kanker
Omgaan met kanker is niet niks. Je hele leven staat op zijn kop en alles is in een klap helemaal anders. Naast je leven zelf, staan ook je relaties, zowel werk als privé, in een keer in een totaal ander daglicht. Dit vraagt om een compleet nieuw evenwicht en een aanpassing van jou en je omgeving waar je niet op zat te wachten. Naast dat je jezelf behoorlijk tegenkomt in deze nieuwe situatie, hebben de mensen in je omgeving ook hun eigen emoties en gevoelens die eerder niet aan de orde waren. Zoals angst voor verlies, verdriet, boosheid en machteloosheid.
Je omgeving moet zich ook aanpassen aan de nieuwe situatie. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en tempo. Er zijn ook vrienden, collega’s en andere bekenden die niet weten hoe ze met de situatie en daarmee met jou moeten omgaan. Je moet je verwachtingen steeds aanpassen. In crisistijd ontdek je wie je echte vrienden zijn en dat valt niet altijd mee.
En hoe moet het nu op je werk met je baas en collega’s? Allemaal vragen waar je niet zomaar een antwoord op hebt. Daarom kan hulp na de diagnose kanker zo belangrijk zijn.
Wat is de eerste stap?
Vermoeidheid is een van de belangrijke klachten bij mensen met kanker of die van kanker herstelden. Om je energie bij je te houden, is je grenzen bewaken en aangeven ontzettend belangrijk. Grenzen leren bewaken en aangeven is daarom een van de eerste lessen die je moet leren. Want het energielevel waarin je alles aankon en je overal ‘ja’ op kon zeggen, is er in de meeste gevallen niet meer. Grenzen aangeven is dan gaan keuze meer, maar een noodzaak.
Gaf je nooit of zeer beperkt je grenzen aan? Dan ligt daar een grote uitdaging. Want ‘nee’ zeggen kan als heel beladen en zwaar voelen. Je hebt het idee dat je de ander afwijst en dat diegene dat misschien niet aankan. Of dat diegene je daarop afwijst. Het is de angst die je hier in zijn greep houdt.
En dan?
De volgende stap bij hulp na kanker is het leren omgaan met angst en andere vervelende gevoelens die deze en bijkomende situaties bij je oproepen. Dat helpt je om weer wat steviger in je schoenen te staan. Ook zijn andere onverwerkte zaken uit het verleden die je al een hele tijd in de zogenaamde rugzak met je meedraagt, nu nog zwaarder om te dragen. Het is goed om ook daar naar te kijken om je last wat lichter te maken. Zo is het hebben van kanker iets beter te dragen.
Door het verwerken van intense gebeurtenissen uit het verleden wordt de last minder en neemt je draagkracht toe. Hierdoor ontstaat ruimte om dingen van een andere kant te bekijken. De balans en rust keert terug in je leven.
Een nieuwe aanpassing
Alle heftige dingen die we in het leven meemaken, vragen om een aanpassing en daarmee een nieuw evenwicht. Dat maakt het leven weer dragelijk. Je moet je ervan bewust zijn dat je iets heftigs meemaakte, maar dat je veel meer bent dan alleen dat. Door het nieuwe evenwicht krijg je weer controle over je gevoelens, gedachten en emoties. Je krijgt weer grip op je eigen leven. Er komt een gevoel van veiligheid en houvast terug, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Je merkt dat, ondanks dat je iets heftigs en intens meemaakte, het leven evengoed nog leuk en waardevol kan zijn. En dat je nog steeds kan genieten van alles wat het leven te bieden heeft.
Daarmee kan psychosociale hulp na kanker – soms in combinatie met een lichamelijke behandeling – de kwaliteit van leven wezenlijk verbeteren.
De begeleiding als je last hebt van emoties bij kanker kan tijdens iedere fase van het ziek-zijn:
- Na de diagnose.
- Tijdens de lichamelijke behandeling.
- Na de behandeling.
- Tijdens het herstel.
- Als de ziekte eventueel weer terug is gekomen.
- In de laatste levensfase.
Wanneer is psychosociale hulp bij kanker aan te raden?
- Bij angst voor de dood.
- Om weer vertrouwen te krijgen in jezelf.
- Bij angst voor terugkeer van de ziekte.
- Om te leren omgaan met het ziek-zijn.
- Voor het verminderen van stress en angst.
- Voor terugkeer in het arbeidsproces.
- Om weer vertrouwen te krijgen in de toekomst.
- Om te leren omgaan met de mensen uit je omgeving
- Om het leven na de behandelingen weer op te pakken.
Patiënten en hun naasten
Bij Praktijk 4You begeleiden we niet alleen de mensen met kanker zelf. We geven ook partners, ouders, kinderen en andere naasten steun in deze zware periode. De regio Zaanstreek Waterland vormt de kern van ons werkgebied. Daarnaast zijn we aangesloten bij Oncologie Netwerk Zaanstreek Waterland.
Ben je benieuwd wat hulp tijdens of na kanker voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We leren je graag hoe je goed met emoties bij kanker omgaat.
jacco@praktijk4you.nl
Praktijk 4You is aangesloten bij Oncologie Netwerk Zaanstreek Waterland