Hulp bij een huilbaby

De kennis en kunde voor hulp bij een huilbaby wordt steeds beter

Huilbaby’s kunnen je soms tot wanhoop drijven en zelfs het slechtste in je naar boven halen waarvan je niet wist dat dat daar zat. De natuur lijkt er wel expres een naar geluid van te hebben gemaakt zodat je er wel wat aan moet doen om er vanaf te komen. Maar wat nu als dat niet lukt? Wat moet je dan doen om je kindje weer stil en weer in balans te krijgen terwijl alle medische oorzaken zijn uitgesloten? Het antwoord kan heel erg voor de hand liggen. Maar als je het niet meer weet en jij naar jouw idee alles al geprobeerd hebt is het goed om verder te lezen. In deze blog leg ik uit wat de redenen kunnen zijn waarom een baby huilt en nog belangrijker wat je er aan kunt doen.

Medische oorzaken huilbaby uitsluiten

Als eerste dienen uiteraard de medische oorzaken bij een huilbaby te worden uitgesloten. Er kan namelijk altijd iets op fysiek gebied bij de baby zijn waarom deze zo erg moet huilen. Dat kan reflux zijn, kolieken, een allergie of gewoon pijn zijn. Omdat baby’s niet kunnen praten is het altijd lastig om een diagnose te stellen. Bij slechts 5% van de gevallen is er iets te vinden waardoor de baby zo huilt. Een goede reden om verder te kijken naar de mogelijke oorzaak die het huilen veroorzaakt.

Systemische oorzaken van het excessief huilen van je baby

Als een plantje niet goed groeit kijk je niet naar het plantje maar naar zijn omgeving. Bij aan huilbaby is dat net zo. Een baby is tenslotte afhankelijk van zijn omgeving om te kunnen overleven. Zij zijn daarom heel erg gericht op de omgeving waarin zij verkeren. De roze wolk is bijvoorbeeld niet altijd een roze wolk en verwachtingen kunnen daarom enorm tegenvallen.

Een baby krijgen klinkt allemaal heel erg fijn en leuk maar is ook heel erg stressvol. Afhankelijk van hoe het is gegaan moet je als kersverse moeder eerst nog bijkomen van de bevalling. Daarnaast wordt er ineens heel veel van je gevraagd waar je je wel een beetje op hebt voorbereid maar in het echt is het toch even anders. Dat kan in sommige gevallen best wel tegenvallen. Zo kunnen er ook problemen die er voor de geboorte al waren nog meer naar de voorgrond treden. Zoals somberheid, angst en hoge eisen aan jezelf stellen dat het allemaal perfect moet. De baby voelt deze onrust heel goed aan en zal daarop reageren.

Het effect van het huilen op de ouders

Het vele huilen van een baby doet ook heel veel met de ouders. Maar wie had er als eerste stress? Het is net een beetje als het kip en het ei verhaal dat je soms niet weet wie er als eerste begon. De baby reageert namelijk heel sterk op de stress van vooral de moeder en als die onzeker wordt reageert de baby daar weer op met huilen en is de cirkel rond. Zo wordt het tijd om die te leren doorbreken. Om hulp vragen is ook niet voor iedereen makkelijk maar soms kom je er zelf gewoon niet meer uit en dan moet je wel. Het is dan goed om te leren hoe jullie als ouders de stress bij jezelf kunnen verminderen zodat de cirkel doorbroken kan worden en er weer rust kan komen voor beide partijen.

De baby huilt niet voor niets

Er kan bijvoorbeeld zo een heftige gebeurtenis zijn geweest in het jonge leven van de baby dat deze als zeer traumatisch is ervaren. Dat kan tijdens de geboorte zijn geweest of zelfs tijdens de zwangerschap zelf. Deze indrukwekkende ervaringen worden opgeslagen in het systeem van de baby die daar niet mee weet om te gaan. Het is dan belangrijk om samen met professionele hulp op zoek te gaan naar de mogelijke heftige ervaring.

Er zijn ondertussen steeds meer mensen die zich richten op therapie met een baby waarbij de ouders zeer nauw betrokken bij worden. Soms kan er zelfs ook nog iets bij de ouders zijn wat nog niet opgelost is en om aandacht vraagt. Dit komt omdat het kindje zich heel erg verbonden voelt met de ouders en daarvan iets meegekregen heeft. De baby laat via lichaamstaal weten wat er aan de hand is en wat om aandacht vraagt. Het kindje daar erkenning in geven is een eerste helende stap.

De behandeling van de huilbaby

Als eerst wordt het huilen van de baby heel serieus genomen. Daarna wordt er gezocht naar de mogelijk, vaak onderliggende oorzaak van het huilen. Wij gaan uit van een holistische benadering waarbij alle aspecten van de baby worden meegenomen. Er wordt vooral geluisterd naar de behoefte van de baby en ook worden de ouders daarin meegenomen. Als het welzijn en de balans van zowel ouders als kind weer hersteld is kan er weer genoten worden van dit nieuwe leven. Met als gevolg dat er veel problemen voor de toekomst voorkomen worden.

 

Thomas Harms is onze leraar die specialist is op het gebied van huilbaby’s. Hier vind je een artikel van hem.

Hieronder een leuk filmpje hoe je ook een baby stil kunt krijgen. Maar dit raden wij uiteraard niet aan.