Geluk hoef je niet te zoeken, je mag het toelaten

Geluk hoef je niet te zoeken, je mag het toelaten

Mag, want het moet natuurlijk niet. Dat maakt voor geluk niets uit. En van moeten word je over het algemeen niet gelukkig. Tenzij je net naar het toilet bent geweest. Want het heet niet voor niets ont-lasting. Toch is het geen gemakkelijke opdracht om te streven naar geluk. Want voor je het weet ben je alleen maar aan het streven. De manier om gelukkig te zijn is juist doen waardoor je geluk ervaart en dan natuurlijk het liefst voor op de lange termijn. Als je dingen doet die zinvol zijn kan je daar blij van worden en daar heeft een ander ook meteen wat aan. Dat

 maakt geluk de bijwerking van je activiteiten. Wat daarbij een grote hulp is is dat je van hebben naar zijn kunt overstappen. Want door de competitieve samenleving wordt de illusie gewekt dat als je iets hebt je pas wat bent. Pas als ik grote spierballen, cup dubbel E, een Ferrari, een groot huis of een duckface heb ben ik iemand. Maar wat als je dat allemaal kwijt raakt, dan ben je opeens niets meer. Daarom kun je er beter voor zorgen dat je iemand bent, want dat raak je nooit meer kwijt. En dan maakt wat je hebt ook niet meer uit. Uiteindelijk gaat het er niet om dat je aan anderen kunt laten zien hoe ‘geslaagd’ je bent. Want dan laat je je leven bepalen door verwachtingen van anderen waar je nooit aan kan voldoen omdat het altijd meer, beter en groterkan endat maakt het meteen zo broos.

Beter is het om je verlangens en doelen af te stemmen op je mogelijkheden en talenten. Daarbij is wel bepaalde wijsheid en zelfinzicht noodzakelijk, net als het vermogen je te kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en je geen slachtoffer wordt. Het is daarom belangrijk dat je aanvaard wie je bent, zoals je bent en hoe je omgaat met wat je tegenkomt in je leven in voor en tegenspoed. Daarbij is het enorm helpend als je geen irritaties, wroeging of oude pijnen (meer) hebt die je nog belasten. Op deze manier reageer je niet meer vanuit een kinderlijke behoefte om de beste te willen zijn of door iedereen aardig gevonden willen worden. Zo kan je een bepaalde innerlijke rust bewaren als er iets op je pad komt wat neigt je uit balans te halen. Want het zijn nou juist net de dingen die je uit balans proberen te halen die je bewust maken waar je kracht of middelpunt ook alweer zit. In het oosten ook wel Chi genaamd. Zo hou je op een bepaalde manier controle over je emoties en gevoel en de kijk op jezelf en anderen. Dat wil absoluut niet zeggen dat gelukkige mensen geen tegenslagen hebben of geen ellendige dingen meemaken. Ze weten gewoon een andere manier om daar mee om te gaan zodat ze daar minder in geraakt worden en sneller hun middelpunt weer terugvinden waar vanuit ze kracht ervaren. Gelukkige mensen zijn ook dankbaar voor wat ze krijgen zelfs al is dat soms ellende of tegenslag. Sterker nog, het is de doorgekomen tegenslag die ze weer bewust gemaakt heeft van hun kracht en ze verder geholpen heeft om het volgende probleem aan te kunnen om vervolgens weer achter te laten. Want als alles mee zou zitten zou het naast saai totaal niet uitdagend meer zijn en worden we getransformeerd tot kwallen, zonder enige ruggengraat. Ook weer een gelukkige manier om het op deze manier te bekijken.

Gelukkig zijn is geen gemakkelijke opdracht en is zeer persoonsgebonden. De manier om gelukkig te worden, is juist iets doen wat geluk oplevert. Dingen die je zinvol vindt, waar je blij van wordt en waaraan anderen ook iets kunnen hebben. Geluk is dan het neveneffect van je activiteiten. Een andere insteek is dat geluk in het vizier komt als je van doen naar zijn kunt overstappen. Uiteindelijk gaat het er niet om dat je kunt laten zien hoe geslaagd je bent in het leven. Je vindt geen rust als je je wensen en verwachtingen te veel laat bepalen door anderen en deze daardoor te hoog stelt.

Een essentiële voorwaarde voor een goed leven is dat je je verlangens en doelen afstemt op je talenten en mogelijkheden. Daarvoor zijn wijsheid en zelfkennis nodig, evenals het vermogen om je te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat je kunt aanvaarden wie je bent, welke talenten en mogelijkheden je hebt en hoe je omgaat met wat je overkomt om zo leiding aan je eigen leven te geven. En leidinggeven aan je eigen leven gaat er vooral om dat je kunt doen wat je zelf wilt. Dat je het idee hebt dat je zinvol bezig bent. En dat je een bepaalde rust in jezelf weet te bewaren. Het kan heel prettig en nuttig zijn om niet te willen presteren of ‘goed bezig te zijn’.

Mensen zijn gelukkiger als ze begaan zijn met anderen en dankbaar zijn voor wat ze hebben. Onder moeilijke omstandigheden worden deze eigenschappen alleen maar belangrijker. Gelukkig zijn deze vaardigheden om gelukkig te worden aan te leren. Geluk is een manier van denken en een manier waarop je jezelf en de wereld om je heen bekijkt. Omstandigheden heb je niet altijd in de hand, je denken daarover wel. Geluk is altijd binnen handbereik en kan ervaren worden zodra alle ruis die het in de wegstaat er niet meer toe doet in welke situatie jij je ook maar bevindt.