Angst voor verandering

Angst voor verandering hebben wij allemaal wel eens. Maar waarom eigenlijk?

Het enige waar wij bang voor kunnen zijn is het onbekende. En dan blijven wij liever zitten waar we zitten en zeggen tegen onszelf: ‘Dit voelt goed’ maar wat wij eigenlijk zeggen is dat het vertrouwd voelt. Op deze manier hebben wij een schijnveiligheid gecreëerd waar we alleen maar graag in zitten omdat het bekend voor ons is, niets anders dan dat. Wij zijn dan min of meer ‘verslaafd’ geworden aan ons huidige bestaan waarin de zogenaamde comfortzone helemaal niet altijd zo comfortabel is. Wij zitten dan in een soort van paradox, dat we bang zijn voor de angst of pijn lijden om pijn te vermijden. Maar is dat wel zo? Is het wel zo erg als dat wij in ons hoofd hebben gehaald?

Want wat nou als dat onbekende ons veel meer geluk, genieten, vrijheid en rust biedt. Dat zou toch ontzettend mooi zijn? Maar wat als wij nog steeds die stap maar niet durven zetten? Dan kan het zijn dat er diep van binnen in ons een stemmetje zit die zegt: je bent het helemaal niet waard. Dan komt dat omdat we ergens geprogrammeerd zijn om dat te geloven. Want ook al is dat tegen je gezegd of heb je minder liefde in je leven ontvangen dan je gewenst had, dat je dat zelf bent gaan denken, er is totaal geen reden om dat als waarheid aan te nemen. Diegene die jou dat heeft wijsgemaakt, had geen idee waar die het over had en heeft het zelf hoogstwaarschijnlijk ook gemist.

Waar het in feite om draait is de weerstand, zoals dat in vaktermen heet, de weerstand voor verandering. De mens is biologisch gebouwd op verandering, want dat is wat ons onder andere onderscheid van alle andere dieren en zorgt er voor dat wij ons overal op aarde in staat zijn ons aan te passen en kunnen leven. Dus daar kunnen wij geen last van ondervinden. Het enige waar wij last van hebben ís de weerstand zelf. Want zoals het gezegde al aangeeft: de mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Het voordeel van een stap maken naar een nieuw, nog onbekend leven is dat je ten alle tijden terug kan naar het oude vertrouwde. Niet dat je dat nog zou willen, maar het idee alleen zou een veilig gevoel kunnen geven. Maar eerst is het belangrijk om te onderzoeken wat jou nog ‘gevangen’ houdt om vervolgens alle vastzittende overtuigingen los te maken en overboord te gooien en af te kicken van je oude bestaan en jezelf een nieuw aangenaam leven gunnen waarin jij aan het roer zal staan. En geloof mij maar, je bent het absoluut waard!