Zwangerschap en het krijgen van een kind wordt vaak afgeschilderd als iets fijns en iets moois helaas is dat lang niet altijd zo. De verwachtingen kunnen heel erg tegenvallen en zelfs traumatisch zijn. En hoe hoger de verwachtingen, des te groter de teleurstelling zal zijn. Dit gaat allemaal met emoties en gevoelens gepaard die je niet aan de buitenwereld wilt laten merken, want het hoort zo leuk en mooi te zijn. Sterker nog, je moet ervan genieten. Helaas gaat dat niet voor iedereen op en is er soms een hoop waaraan gewerkt dient te worden om er weer bovenop te komen zodat je ervan kunt gaan genieten.
In blijde verwachting
Als jullie kind gewenst en gepland is zullen in de loop van de zwangerschap allerlei dromen en verwachtingen over het komende kind bij de aanstaande ouders een steeds vastere vorm aan gaan nemen. Zo worden de hechtingsdraden tussen ouders en kind met verlangens en wensen geweven. Er worden dingen voorbereid en besproken voor als het kindje er zal zijn en er wordt onbewust een voorstelling van gemaakt. Verwachtingen worden gesteld die vaak voortkomen uit ervaring van verhalen van anderen. Misschien heb je je erin verdiept door het lezen van boeken of op het internet.
Toch kan niemand jou vertellen hoe het echt zal zijn. Dat weet je pas als je het meemaakt. Dat is hetzelfde als iemand die nog nooit een sinaasappel heeft gegeten gaat vertellen hoe een sinaasappel smaakt. Dat is onmogelijk want daar komt deze pas achter tot diegene deze zelf geproefd heeft. Ja, hij is zuur, zoet en fris. Maar daar kom je er niet mee. Je moet de sinaasappel zelf in je mond gehad hebben om het te kunnen weten.
Er worden ook ouders geboren
Zo is dat ook met het jonge ouderschap. Er wordt niet alleen een kind geboren maar ook een vader en een moeder. Je hebt nog geen idee hoe het werkelijk zou zijn en daarom ga je er als ouder in spe er een voorstelling van maken. Uiteraard is een goede voorbereiding heel behulpzaam al is het alleen maar dat je er bewust mee bezig bent. Als partner praat je over de invulling van het ouderschap als de baby geboren is en stel je het kind in gedachte al voor: Zal het een jongetje of een meisje zijn? Hoe zal het eruit zien? Lijkt het op de papa of op de mama? Als het kind voelbaar begint te bewegen komt er een dimensie bij. Er worden eigenschappen aan toegewezen. Is het een druktemaker of een draaikont.
Velen kunnen het afwachten niet verdragen en willen zo snel mogelijk weten welk geslacht het kind heeft. Met echo’s wordt bekeken op wie het kind lijkt. Dit alles zegt in wezen niets over wie het kind werkelijk is. Dat zal later moeten blijken.
Het komt zoals het komt en dat is altijd anders dan gedacht
Gelukkig komt er steeds meer onderzoek naar voren dat de zwangerschap en de bevalling van grote invloed zijn hoe het kind daarna zal zijn. Want niet alle zwangerschappen en bevallingen lopen even soepel of zoals verwacht. Wordt het een geplande of een spoed keizersnede? Zit het kind klem en moet het er met een vacuüm er uitgehaald worden? Zit de navelstreng om de hals van het kindje of is er een andere levensbedreigende situatie die stress en spanning oplevert? Is het kindje te vroeg geboren en moet het een tijdje in de couveuse liggen? Heeft de moeder om wat voor reden dan ook veel bloed verloren en moest zij met spoed geopereerd worden? Kwam het kindje op de uitgerekende datum of moest de moeder ingeleid worden?
Allemaal mogelijkheden die grote gevolgen hebben voor de naweeën en hoe het zal zijn met de start van het nieuwe kind en het nieuwe ouderschap.
Hoe ging dat vroeger met een huilbaby?
Voorheen werd hier niet bij zo erg bij stil gestaan en moest je als ouders met een huilbaby wachten tot het uiteindelijk stopte met huilen. Dat kon soms wel jaren duren en dan kan het je als ouder allemaal wel eens veel te veel worden. Nu is er gelukkig veel meer aandacht voor en zijn er veel meer mogelijkheden om naar de situatie te kijken. Nadat een medische oorzaak is uitgesloten zijn er nog verschillende oorzaken die aan een huilbaby ten grondslag ligt. De laatste jaren is er een nieuwe vorm van babytherapie die verder kijkt dan het symptoom en kijkt naar de taal die de baby laat zien. Wat verteld het kind nu eigenlijk? Wat laat het zien? Als daar echt goed naar geluisterd wordt, kan er heel veel uitgehaald en verholpen worden.
Ook wordt er veel meer gekeken naar wat er bij de ouders getriggerd wordt als de baby zo huilt. Welke gevoelens van onmacht en onzekerheid er allemaal opkomen is van essentieel belang voor het kunnen troosten van het jonge kind. Hoe sta je er bij als ouder en hoe ben je het verdriet van je kindje aan het (ver)dragen? Als ouder is het zeer helpend als je een baken voor het kind kunt zijn als de eigen emotioneel stabiel zijn. Dit komt een baby dat veel huilt allemaal ten goede.
Lees hier meer over zwangerschap en emotieswings