LOVE YOU2

Een training voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders

Mama kijkt geschrokken en vraagt: ‘buikpijn? Heb jij buikpijn?’ ‘Soms,’ zegt Julia. ‘Als ik bij jou ben en aan papa denk. En soms als ik bij papa ben en aan jou denk. Wanneer ik bij papa ben en we pret maken, dan denk ik opeens: en mama, zou die alleen zijn? Zou mama wel pret maken en me niet teveel missen?’ Uit: Julia heeft twee huizen

Je ouders blijven altijd je ouders. Ook als ze gescheiden zijn, blijft dat zo. Maar het kan een hele klus zijn om daar mee om te gaan of om het te blijven geloven.

Vaak heb je vragen en dingen die in je hoofd blijven zitten zoals: moet ik verhuizen? Ik wil niet kiezen! Hoe gaat het met mijn broer en zus? Ik wil dat het geruzie stopt! Die nieuwe vriend of vriendin van papa of mama… Ik ben boos, bang, verdrietig, eenzaam, jaloers! Hoe moet het nu verder? Wie helpt mij?

Misschien snap je iets niet of ben je boos op je ouders. Misschien voel je je verdrietig over de scheiding en alles wat er daarna veranderde. Het kan zijn dat het allemaal wel mee valt en het weer redelijk goed gaat behalve…

In kleine groepen komen we 6x 1,5 uur bij elkaar. Wat doen we tijdens de training?

  • We praten over wat jij moeilijk vindt
  • Je hoort hoe anderen daarmee omgaan
  • We oefenen hoe je iets kunt vertellen
  • We werken op allerlei manieren zodat jij merkt wat voor jou het beste werkt om je te uiten (want praten is niet voor iedereen de beste manier)
  • Je gaat jezelf wellicht beter begrijpen
  • En mogelijk snap je de scheiding dan ook beter

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders, er wordt voor hun gekozen. Ze voelen er zich vaak machteloos in, verdrietig en soms ook boos en in de steek gelaten, hoe goed je het als ouders ook probeert te regelen. U wilt niet dat uw kind last heeft van de scheiding maar meestal is het niet te voorkomen. In een groep kunnen de kinderen hun ervaringen en gevoelens delen, de scheiding leren begrijpen en deze een plaats geven in hun leven en een manier vinden om te kunnen gaan met alles wat ze moeilijk vinden rondom de scheiding.

De cursus bestaat uit een intakegesprek en 6 bijeenkomsten van 1,5 uur.
Minimaal 4 tot maximaal 6 deelnemers per groep.
De kosten voor deze cursus bedraagt € 365,–.
Indien u aanvullend verzekerd bent, vergoeden de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk de kosten.

Heeft u vragen?

Als je met mij wilt praten of iets wil vragen kun je mij bellen of een email sturen.

Ed Spruijt, scheidingsonderzoeker

Kinderen en jongeren zijn de zwakste partij gedurende het hele proces van ouderlijke (echtscheiding). Moeders en vaders hebben het ook moeilijk maar zij nemen initiatieven of kunnen reageren en bovendien: zij zijn volwassen. Kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden en hebben vaak het gevoel machteloos te staan in een onzekere wereld. De periode rond de scheiding is voor alle kinderen moeilijk, maar veel kinderen hebben ook op langere termijn last van problemen zoals angstgevoelens, agressief gedrag, boosheid en verdriet, een negatief zelfbeeld en blowen en (alcohol) drinken.