Opstellingen

Voorbij tips en trucs en binnen 1 sessie naar de kern van je vraagstuk voor een blijvende oplossing.

Praktijk 4You Opstellingen

Als in een één op één gesprek niet bij die onderste lagen van het onbewuste kan worden gekomen, terwijl de oplossing zich wel in die diepere laag bevindt, kan een opstelling uitkomst bieden. Een opstelling kan gedaan worden voor allerlei verschillende onderwerpen of thema’s in je leven waar je graag wat meer verheldering in wilt hebben. Meestal komt deze vraag omdat je sommige situaties al zo vaak bent tegengekomen dat je er genoeg van hebt of omdat je er in vastloopt en even geen uitweg meer ziet. Dit kan zowel op werk als op privé gebied zijn, waar in steeds dezelfde thema’s zich aandienen. Ook weten we soms niet altijd waarom we ons boos, verdrietig, angstig, schuldig of belast voelen. Een opstelling kan je daar bij helpen.

Een opstelling laat zien wat er op dat moment aan de hand is en wat niet eerder zichtbaar was geweest. Deze vaak nieuwe beleving is dan ook veel meer dan alleen inzicht die verheldering geeft. Je komt tot de kern van het probleem of patroon waar vanuit je direct praktische stappen kunt zetten die hun voordeel hebben in het dagelijkse leven. Dit kan omdat je dankzij een opstelling de kans krijgt om dieper in je leven te kijken omdat er zo zichtbaar wordt wat voorheen, soms heel diep en soms onder de oppervlakte heeft gezeten. Dit kan helpen om betere keuzes in je leven te maken, wat een grote bijdrage levert aan je geluk en je gezondheid. Kortom een groot cadeau voor jezelf!

Degene met de hulpvraag stelt in overleg met de begeleider zichzelf en zijn familieleden in de ruimte op, zoals hij zich in relatie tot hen beleeft; een ruimtelijke weergave van zijn innerlijk beeld. Hij gebruikt hiervoor de andere deelnemers, de representanten. Zo komt de opstelling tot leven en worden de onderlinge verhoudingen en verstoringen zichtbaar en voelbaar en is het de ervaring die telt en mee beweegt op de weg naar heling. Vervolgens wordt gekeken naar een gezonde herordening waarin ieders plek en lot wordt erkend. In het eindbeeld van de opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd en die de cliënt een opening biedt om helende stappen te zetten.

Familieopstellingen

Hierin wordt het gezin, zonder dat ze er zelf bij zijn, op dusdanige manier neergezet dat in korte tijd heldere inzichten verkregen worden in de toestand van het huidige gezin of het gezin van herkomst. Deze inzichten geven ruimte en openheid om weer met een aangename verstandhouding verder te kunnen. Want het gezin is tenslotte de basis waar vanuit we functioneren en waar het fijn is om vrijheid en rust in te kunnen ervaren. Het voordeel van deze manier van werken is dat één sessie vaak al voldoende is om weer verder te kunnen bouwen, omdat contacten weer hersteld zijn of situaties afgerond zijn. Wij doen dit zowel met als zonder representanten.

Het resultaat van een familieopstellingen kunnen zijn:

 • Het verleden speelt geen rol meer in het heden
 • Je vrij voelen van balast
 • Een wezenlijke verandering hoe je in het leven staat
 • Inzichten en bewustwording van processen waar je op dat moment mee zit

De volgende data voor familieopstelling zijn op  18 september, 17 oktober, 20 november en 12 december 19 uur, Panamalaan 3A Amsterdam. Mocht je een keer een vraag in willen brengen of hier aan mee willen doen als representant om te kijken wat een opstelling jou te bieden heeft, dan kun je je aanmelden via de mail of telefonisch.

Opvoedopstellingen

Een opvoedopstelling is een manier om vragen over de opvoeding te verhelderen. Zo’n opvoedopstelling geeft op een diepere laag informatie over het gedrag van jezelf en van je kind(eren) en de onderlinge relatie in jouw gezin en geeft concreet zicht op wat er nodig is. De werkwijze is gebaseerd op de ‘familieopstellingen’ van Bert Hellinger. Tijdens het werken met een opvoedopstelling wordt het gezin, zonder dat ze er zelf bij zijn, op dusdanige manier in de ruimte neergezet worden dat er in korte tijd heldere inzichten worden verkregen. Je staat als het ware midden in je eigen opvoedkundig vraagstuk: je voelt het, je ziet het en je beleeft het. Deze beleving geeft ruimte en openheid en oplossingen dienen zich als vanzelf aan.

In de meeste gevallen zorgt 1 sessie al voor een doorbraak in de verhouding tussen de opvoeder en het kind en worden er heldere inzichten verkregen. Wij werken met een opvoedopstelling met en ook zonder representanten.

Het resultaat van de opvoedopstelling kan zijn:

 • Je boodschap komt over
 • Als je ‘nee’ zegt is dat een ‘nee’, een ‘ja’ is dan een ‘ja’
 • Je geeft grenzen aan zonder boos te hoeven worden
 • Je kunt je gezinsnormen en -waarden toepassen
 • Er is harmonie
 • Je kind voelt zich begrepen en is ontspannen
 • Jij voelt je ontspannen: opvoeden wordt plezierig en moeiteloos
Sliding Image Sliding Image

Systemische kijk op ziekte en gezondheid

Een systemische kijk op ziekte en gezondheid is een variatie op de bekende familieopstellingen waarbij, naast de betrokken personen van het familiesysteem, ook andere elementen kunnen worden opgesteld zoals het symptoom, of de ziekte zelf. Ook worden soms belastende factoren in kaart gebracht zoals de druk die iemand ervaart van familieleden, van de maatschappij of het ziekenhuis. Deze opstellingen gaan daarmee verder dan het individu alleen. Zo komen onze onbewuste bindingen aan ons familiesysteem en de doorgegeven patronen aan het licht. Het systemisch werk richt zich vooral op de laag van de ziel en het leven dat vaak niet geleefd wordt omdat het verstrikt is geraakt vanwege bepaalde loyaliteit aan het systeem van herkomst en zo het leven niet vrijuit vorm kan geven.

De cliënt stelt in overleg met de begeleider zichzelf en zijn familieleden, ziekte of symptomen in de ruimte op zoals hij zich in relatie tot hen beleeft; een ruimtelijke weergave van zijn innerlijk beeld. Hij gebruikt hiervoor de andere deelnemers, de representanten. Zo komt de opstelling tot leven en worden de onderlinge verhoudingen en verstoringen zichtbaar en voelbaar en is het de ervaring die telt en mee beweegt op de weg naar heling. Vervolgens wordt gekeken naar een gezonde herordening waarin ieders plek en lot wordt erkend. In het eindbeeld van de opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd en die de cliënt een opening biedt om helende stappen te zetten. De opzet is niet genezing van de ziekte, maar om voorwaarden te scheppen die de krachten van het zelfgenezendvermogen doen toenemen. Kortom een opstelling draagt bij aan het welzijn van de persoon om daarmee de kwaliteit van leven te bevorderen met alle positieve gevolgen van dien. Want elke positieve bijdrage is er een.

Je kunt vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie over ons aanbod van verschillende opstellingen en kosten daarvan. Het kan zowel individueel als met representanten. Vraag hiervoor gerust naar de mogelijkheden en wij staan je graag te woord.

Interesse in een opstelling?

Je kunt vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie over ons aanbod van verschillende opstellingen en kosten daarvan. Het kan zowel individueel als met representanten en wellicht kom je voor vergoeding in aanmerking. Vraag hiervoor gerust naar de mogelijkheden en wij staan je graag te woord.

Dagworkshop Systemische Kijk op Ziekte en Gezondheid zaterdag 12 oktober.

Gezondheid is de mogelijkheid om te kunnen reageren tegen ongezonde invloeden van buitenaf, zoals virussen, bacteriën. Ook familieleden kunnen ongezonde invloeden op ons uitoefenen, waar we, als we klein zijn, niet altijd tegen opgewassen zijn. Dit kan zorgen voor een disbalans in ons persoonlijke systeem waardoor ziekte de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen en vaak pas klachten geeft op volwassen leeftijd. Door met een systemische blik in het gezin van herkomst te kijken via een familieopstelling, kan ontdekt worden waar de levensenergie stagneert om deze stroom weer de ruimte te kunnen geven.

Samen met mijn collega Cécile Schlangen van het Familiehuis in Amsterdam, zien wij veel mensen met fysieke klachten die gerelateerd zijn aan, vaak verborgen, familiedynamieken en hebben besloten onze kracht te bundelen in een workshop. Hierin gaan wij met het doen van verschillende oefeningen en een aantal opstellingen, een systemische blik werpen op ziekte en gezondheid. Voel jij er voor om dit een keer te onderzoeken en ben je klaar om een volgende stap te maken in je leven? Kom dan ook naar onze workshop Systemische kijk op Gezondheid & Ziekte op zaterdag 12 oktober van 10 tot 17 uur. 

Een wezenlijk deel van het helend potentieel ligt bij de persoon zelf, in diens vermogen om zelf verantwoordelijkheid  te nemen – Stephan Hausner  

Het adres is: Panamalaan 3a Amsterdam

Kosten inclusief btw: €145,-

Minmaal aantal deelnemers 8 en maximaal 16

Voor aanmelden klik op:  Inschrijving workshop Systemische Kijk op Gezondheid & Ziekte 12 oktober 2019