psychosociale begeleiding Purmerend

Coaching en psychosociale therapie voor volwassenen

Je kunt in je leven op een punt komen dat je het even niet meer weet. Terwijl het hiervoor zolang zo goed ging. En dan lukt het opeens niet meer. Het wordt allemaal teveel. Je bent moe, prikkelbaar en hebt steeds minder plezier in het leven. Tot het moment dat het meer overleven dan leven is. Dan is het de hoogste tijd om er wat aan te doen en te onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Coaching en therapie voor volwassenen kan je kan jou helpen

Of het nu om burn-outklachten,  piekeren, boosheid, verdriet, faalangst, onzekerheid of om een ander soort angst met eventuele paniekaanvallen gaat, het beïnvloedt je leven al veel te lang. Het is logisch dat je daar een keer wat aan wilt doen, zodat je weer vrij en ongedwongen in het leven kunt staan en weer helemaal jezelf kan zijn. Coaching en psychosociale therapie van Praktijk 4You kan je helpen. Ook bij problemen in de opvoeding, verwerken van trauma, relatieproblemen en begeleiding bij kanker ben je bij ons op het juiste adres.

Woedeaanvallen bij volwassenen

Bijna iedereen ziet boosheid als een negatieve emotie, maar dat is het absoluut niet. Je wordt boos omdat het even niet gaat zoals je wilt en denkt dat boos worden de oplossing is. Achteraf blijkt dat vaak helemaal niet zo te zijn. Je voelt je schuldig en neemt het jezelf kwalijk omdat je (weer) uit je slof schoot.

De boosheid richt zich in de meeste gevallen op degenen die het dichtst bij je staan: je partner of kinderen. Op de een of andere manier krijg je de boosheid niet onder controle en heb je het gevoel dat je er niet meer de baas over bent. Hieronder zitten vaak gevoelens van onmacht die je niet wilt voelen. Door boos te worden, voel je je weer even machtig. Alleen is dit een vorm van valse macht, omdat het niet altijd het gewenste resultaat heeft.

Deze woedeaanvallen bij volwassenen komen vaker voor dan je misschien denkt. Je bent zeker niet de enige. De vraag is alleen wel hoe je er vanaf komt. 

Hoe ontstaan woedeaanvallen bij volwassenen?

In de meeste gevallen ontstaan de woedeaanvallen omdat je niet leerde om op een gezonde en effectieve manier met boosheid en woede om te gaan. Ook het inhouden van boosheid is niet goed voor je en kan uiteindelijk ziekmakend zijn, want de emotie moet ergens heen.

Wat doen we tijdens boosheid therapie?

Samen kijken we welk onvervuld verlangen er onder de boosheid zit en hoe je die kunt vervullen zonder boos te worden. Zo wordt het een stuk gezelliger voor jou en degene met wie je eventueel samenleeft. Ook ontstaat de mogelijkheid om weer met elkaar in verbinding te komen. Meer…

“Ik heb contact opgenomen met Jacco en kon gelukkig vlot bij hem terecht. Jacco heeft mij relaxt en uiterst deskundig begeleid. Hij heeft mij inzichten gegeven en heeft mijn vrouw daar ook bij betrokken. Voor ons heeft dat direct het gewenste effect gehad met vermindering van onderlinge spanningen.”

Boosheid volwassenen

Wat te doen bij een burn-out?

Je hebt een drukke baan, een to-dolijst waar geen einde aan komt en een volle agenda omdat je geen ‘nee’ kunt zeggen en aan alle verwachtingen wilt voldoen. Allemaal aanleidingen om in een burn-out te raken. Burn-out – oftewel ‘opgebrand’ zijn – is een typisch westerse aandoening.

De druk die je ervaart, gaat hand in hand met het grote ‘moeten’ vanuit een soort prestatiedrang en het streven naar perfectie. Daarnaast verlang je ten diepste naar erkenning en waardering, maar is het nooit genoeg. Zelfs niet als je een keer een compliment krijgt. Daarom blijf je die erkenning en waardering maar najagen en heel hard je best doen.

Je slaapt steeds slechter omdat je continu aanstaat. Op een gegeven moment heeft de geest het lichaam zover uitgeput dat het echt niet meer gaat. De keuze om te stoppen heb je niet meer zelf in de hand. Je bent op, je kan niet meer. 
Wat gebeurt er dan? Wat te doen bij een burn-out?

Druk, druk, druk

Iedereen ervaart weleens druk. Naast volwassenen, nu ook steeds meer jongeren. We hebben het zelfs nodig om te kunnen presteren. Daarna, als er weer rust is, is er ruimte om te herstellen. Bij een burn-out is die ruimte er niet meer. De druk blijft. En als die er continu is, is er geen tijd en ruimte meer voor herstel. Ook je reserves raken op, en op een gegeven moment ben je volledig uitgeput.

De gevolgen van een burn-out

Piekeren, somberheid, vermoeidheid en een kort lontje zijn veelvoorkomende klachten van een burn-out. Net als vergeetachtigheid, concentratieproblemen en slapeloosheid. Daarbij komen vaak gevoelens van angst en depressieve gedachten waar je geen weerstand meer tegen kunt bieden. Net als emoties zoals boosheid en verdriet. Je gaat al huilen of wordt boos om de kleinste dingen. Ook is het steeds moeilijker om keuzes te maken en krijg je een steeds korter lontje. Je weet het gewoon niet meer! Allemaal signalen dat het de hoogste tijd is voor hulp bij je burn-out klachten.

De eerste stap voor hulp bij burn-out klachten

Het begint bij het erkennen van je klachten. De volgende stap naar herstel is contact opnemen met een ervaren hulpverlener zoals Praktijk 4You. Wij leren je de tools gebruiken om weer rust en vertrouwen in jezelf en het leven te krijgen. Dat helpt je om het leven weer aan te kunnen en weer te kunnen genieten.

Burn-out klachten

Herken je deze klachten?

 

  • Slecht slapen

  • Huilbuien

  • Kort lontje

  • Oververmoeid 

  • Angstgevoelens 

  • Sombere gedachten

  • Veel piekeren

  • Besluiteloosheid 

  • Geheugenproblemen 

 

Dan is de kans groot dat je een burn-out hebt. Meer….

Moe, uitgeput, burn-out: zo kwam ik de eerste keer binnen bij Jacco. Het voelde alsof ik in een tunnel zat en ik begreep niks meer van mezelf en over mezelf. Nu, een paar maanden later, ben ik uit die tunnel en sta ik weer positief in het leven. Maar belangrijker nog, ik heb het contact met mezelf weer teruggevonden.”

Angst en paniekaanvallen

Angst en paniekaanvallen bij volwassenen

Angst is bedoeld om je in leven te houden. Het waarschuwt je als er gevaar is en het maakt je alert en klaar voor de nodige actie. Maar als je te veel angst hebt, belemmert het je om te leven en de dingen te doen die je leven waarde geven. Je kan bijna niet meer genieten of blij zijn omdat de angst regeert. Een angst- en paniekaanval kan soms ook zo overweldigend zijn dat het groter wordt dan jezelf. Je weet dan niet meer hoe je ermee om moet gaan.

Angststoornis

Er zijn verschillende soorten angsten: faalangst, sociale angsten, angst voor afwijzing, angst voor de dood of angst om ziek te worden. Soms is de soort angst onbekend. Het overkomt je gewoon op een moment dat het helemaal niet uitkomt. Daardoor kan je geneigd zijn om dingen te gaan vermijden die een angst- of paniekaanval oproepen. Als gevolg daarvan wordt je wereldje steeds een beetje kleiner.

Hoe kom ik van mijn angst af?

Vaak is onbekend waar die angststoornis nu precies vandaan komt. En eigenlijk doet dat er ook niet zozeer toe. Wat je eraan kunt doen is veel belangrijker. Veel mensen willen de angst weg hebben, maar dan komt het altijd weer terug. Bij Praktijk 4You leer je hoe je ermee omgaat.

Als je weet hoe je met de angst omgaat, is de angst geen probleem meer. Je hebt een blijvende oplossing in handen. Je krijgt weer rust om onbelemmerd van het leven te genieten en de dingen te doen die voor jou van waarde zijn. Meer….

Jacco heeft mij inzicht gegeven in mijn situatie en was meer op gevoel bezig waardoor ik heb leren luisteren naar mijn angst om er zo mee om te kunnen gaan. Hierdoor is de druk weggevallen en is het bij mij rustiger geworden van binnen en zit ik lekkerder in mijn vel. Ik kan weer genieten van dingen en ga weer leuke dingen doen

Begeleiding bij kanker

Krijg je te maken met kanker? Dan verandert plotsklaps je hele wereld. Je bestaan is opeens onzeker, omdat het leven niet meer is zoals het altijd was. Het stort als het ware in. Je hebt het gevoel dat de vertrouwde wereld om je heen en de grond onder je voeten compleet wegvallen. Zo beland je in zo’n existentiële crisis waar je weleens van hoorde, maar die je nog nooit zelf meemaakte. Je lijkt even geen houvast en gevoel van controle meer te hebben. Het vertrouwen dat je altijd in je lichaam en het leven had, is in een keer helemaal weg. Of liep op zijn minst een flinke deuk op.

Werkervaring

Door mijn ruime ervaring als oncologieverpleegkundige, stond ik veel mensen met kanker en hun naasten bij. Ik begeleidde ze intensief bij wat ze allemaal moesten doorstaan en ondergaan. Daardoor leerde ik veel over hoe het is om met de ziekte kanker te moeten dealen.

Juist een aandoening als kanker brengt zaken van het leven naar boven die vroeger best te doen waren. Het is ineens lastiger om mee om te gaan. Je relaties en de contacten met andere mensen in je leven veranderen. Het aangeven van grenzen wordt nóg belangrijker dan vroeger omdat je je energie heel hard voor jezelf nodig hebt.                                 

Kan je toch nog gelukkig zijn met en na kanker?

In mijn werk als oncologieverpleegkundige zag ik dat mensen met kanker of na herstel evengoed gelukkig kunnen zijn. Deze kennis willen we bij Praktijk 4You graag doorgeven door hulp tijdens of na kanker aan te bieden. Zo kan iedereen die dat wil van deze kennis profiteren en er zijn voordeel mee kan doen.

We leren je om de aandacht te verleggen van angstige naar hoopvolle, liefdevolle en steunende gedachten en gevoelens die het leven weer aangenaam maken. Zo kom je weer in verbinding met jezelf en het leven. Daarnaast weten we dat er bij mensen met kanker heel veel mogelijk is. Die mogelijkheden zijn voor ons leidend: je bent veel meer dan je probleem of je diagnose. Meer…

“Als je 32 bent en ernstig ziek wordt, gaat je leven veranderen. En om om te gaan met die verandering en gedachten die daarbij komen kijken, heb ik hulp gezocht bij Jacco. Al snel merkte ik dat hij je hoort. Hij denkt mee en vult aan waar nodig. Soms met 1 simpel zinnetje en soms wat diepgaander. Voor nu ben ik na 5 gesprekken even geholpen maar ik sluit niet uit dat ik hem in de toekomst vaker zal benaderen, mocht dit weer nodig zijn. Bedankt Jacco!”

Jacco is aangesloten bij Oncologie Netwerk Zaanstreek Waterland

Hulp bij kanker

Ouderbegeleiding

Ervaar jij als ouder soms ook wel eens stress en spanning tijdens de opvoeding en vind je het niet altijd even leuk zoals je het verwacht had? Twijfel je wel eens aan jezelf of je het wel goed doet? Zou je ook wel eens wat meer van je kinderen willen genieten in plaats van altijd maar boos te zijn en je te ergeren?

Het valt niet altijd mee

Kinderen opvoeden en grootbrengen is niet altijd even gemakkelijk. We hebben het niet op school geleerd of hebben er een speciale opleiding voor gedaan. Daarom is ons enige voorbeeld onze eigen opvoeding. En ook al hebben we steevast voorgenomen het totaal anders te gaan doen dan onze eigen ouders. Toch sluipen er opvoedgewoontes doorheen die behoorlijk overeenkomen en hetzelfde effect op het kind hebben: dezelfde afkeuring en afwijzing die je zelf als kind ook gevoelt en ervaren hebt. Alleen dan op een andere manier. Dit begint al in de start van het leven van het kind. Zo kan na een kinderwens of een onverwachte zwangerschap het ongemak al begonnen zijn en stress met zich meebrengen.

Het gaat niet altijd zoals we gehoopt hadden

Dit omdat niet elke zwangerschap en bevalling altijd even soepel verloopt. Vervolgens hoeft de roze wolk lang niet altijd een roze wolk te zijn en vallen bepaalde verwachtingen en verlangens soms heel erg tegen. En niemand had jou van tevoren kunnen vertellen hoe het werkelijk is om kinderen onder jouw verantwoordelijkheid te hebben. Want dat is gewoonweg niet mogelijk. Dat zal jezelf moeten ondervinden. Het is een van de grootste aanpassingen die je in je leven maakt en dat valt niet altijd mee.

Het gaat soms met heftige emoties gepaard

Na een start met vaak veel onzekerheden zullen er, ook als ze groter worden, allerlei emoties en gevoelens voorbijkomen zoals: machteloosheid, boosheid en frustratie, schuldgevoelens, onzekerheden, bezorgdheid, moedeloosheid en verdriet. Ook daarmee hebben we niet altijd geleerd hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Dan is het goed om daar eens met een gespecialiseerd iemand over te praten om te onderzoeken hoe je daar op een prettige en effectieve manier een weg in kunt vinden zodat het opvoeden weer leuk en gezellig wordt en je weer van je kinderen kunt genieten.

hulp in de opvoeding
Hulp bij traumaverwerking

Hulp bij traumaverwerking voor volwassenen

We maken allemaal weleens een heftige en intense gebeurtenis mee. Hoe we daar
vervolgens uitkomen, hangt vooral af van hoe we met de situatie omgaan. Dan gaat het
erom of we de opgebouwde stress, en dus angst, op een effectieve manier weten te
reguleren en zo kwijtraken. Dat lukt lang niet iedereen. Bij velen van ons blijft de spanning en de daarbij behorende emotie in het lichaam zitten. Dat kan je leven op een zeer vervelende manier beïnvloeden. De klachten die uit een trauma voortkomen, zoals vermoeidheid, slecht slapen, boosheid en verdriet, geven aan dat je er wat mee moet. De klachten zelf zijn niet het probleem, maar verwijzen daar wel naar. Onderliggend is er bijna altijd een innerlijke strijd gaande die je met de emoties hebt, waar je uiteindelijk doodmoe van wordt. Het is een signaal dat aangeeft dat het de hoogste tijd is voor hulp bij traumaverwerking door een ervaren therapeut.

Wat helpt bij traumaverwerking?

EMDR is een effectieve methode voor traumaverwerking. Het is een werkwijze die we bij Praktijk 4You in combinatie met gesprekken wel eens toepassen. Daarnaast geloven we ook heel sterk in je zelfgenezende vermogen. Je bent heel goed in staat om het probleem zelf
aan te pakken en op te lossen, maar soms weet je alleen nog niet precies hoe. Zodra je dit wel weet, is EMDR in veel gevallen zelfs niet eens meer nodig.

Zoals we al schreven: we maken allemaal heftige en intense gebeurtenissen mee. Het is de bedoeling dat we daar sterker en vitaler uitkomen, met een gezonde en blije toekomst in het verschiet. Daarom geven we je graag nog wat meer tips voor traumaverwerking. Meer…

Hulp bij relatieproblemen

In het begin zijn bijna alle relaties leuk. De vonken spatten er vanaf. Maar op een gegeven
moment wordt dat wat minder. Eerst waren jullie nog zo verliefd en voelde alles goed aan,
maar dat gevoel wordt in de loop van de jaren steeds wat minder. Dat is op zich heel
normaal en ook niet meer dan logisch. Maar het kan zover gaan dat je jezelf weleens
afvraagt of ‘dit het nou is’ en of je wel in deze relatie wilt blijven.

Soms is er dan nog de stille hoop dat het vanzelf wel weer beter gaat, maar ondertussen drijven jullie steeds verder uit elkaar. Het kost steeds meer moeite om tijd voor elkaar te vinden en de intimiteit wordt ook steeds minder. Er is altijd wel wat anders te doen. Omdat het niet meer zo lekker stroomt tussen jullie, speelt de vermoeidheid een steeds grotere rol. Je slaapt slecht en het gevoel van eenzaamheid en je zorgen over de toekomst nemen toe.

Op zo’n moment wil je dat het anders is. Als je partner zich anders zou gaan gedragen, voel
jij je weer goed. Er gaan verwijten over en weer die niet tot het gewenste resultaat leiden.

Elke aanval vraagt namelijk weer om een tegenreactie. Zolang jullie dat blijven doen, komen jullie er samen niet uit. Dan kan het goed zijn om op zoek te gaan naar hulp bij
relatieproblemen.

Hoe kun je relatieproblemen oplossen?

De bereidheid om naar jullie relatie te willen kijken is een eerste mooie stap. Leren om
gevoelens die er spelen naar elkaar onder woorden te brengen en zeggen wat je echt
bedoelt, zijn daar een onderdeel van. Dit zorgt voor meer verbinding en openheid naar elkaar
toe. Daardoor ontstaat er ruimte voor meer begrip voor elkaar. Daarnaast helpt het om te
reflecteren en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens, zodat je geluk niet
meer van de ander afhangt.

Gevoelens die een rol kunnen spelen bij relatieproblemen zijn:

• Niet worden gezien of gehoord
• Eenzaamheid
• Verlatingsangst of angst om in de steek te worden gelaten
• Het idee het nooit goed genoeg te doen
• Bang om niet alles te durven zeggen en om je grenzen aan te geven
• Verveling
• Afstand
• Frustraties en onbegrip
• Door veel geruzie is het niet meer je maatje, maar je tegenstander
• Angst voor afwijzing

Jullie kunnen samen relatietherapie volgen of je komt zonder je partner. Het is natuurlijk
mooi als beide kanten aan bod komen. Maar in je eentje kun je ook al het verschil maken en
voor jezelf veel ophelderen. Een relatie houd je in feite een spiegel voor die laat zien dat er
bij jou nog iets zit wat om aandacht vraagt. Het is goed om daar eens naar te kijken. Meer….

Piekeren en somberheid

Piekeren en last van somberheid

We denken allemaal weleens ergens over na. In moeilijke periodes in ons leven denken we
soms wat meer na dan anders. Als vervelende situaties blijven bestaan, kan dat denken
doorslaan in piekeren. Soms pieker je je helemaal suf. Dan gaat het de hele dag door. Het zorgt ervoor dat je slecht en veel te kort slaapt en dat je niet geniet van dingen en situaties waar je normaal gesproken energie van krijgt. Zo put het piekeren je helemaal uit. Je krijgt last van somberheid en zelfs een depressie ligt op de loer.

Te veel piekeren

Bij piekeren blijf je als het ware in steeds herhalende gedachten hangen. Het is alsof je in een vicieuze cirkel zit. Bij piekeren denk je op een negatieve manier na over het verleden of de toekomst. Bij het verleden gaat het vaak over spijt. Gedachten over de toekomst zijn vaak zorgen over mogelijke situaties, waarvan je bijna zeker weet dat ze gaan gebeuren. Hoe
creatiever je bent, hoe beter je bent in het bedenken wat er allemaal niet goed kan gaan.

Bij last van somberheid zijn je gedachten ook somber, waardoor de vicieuze cirkel waarin je
zit in stand blijft. Daar komt nog bij dat anderen het niet fijn vinden om met een somber iemand om te gaan. Ze gaan je steeds meer mijden waardoor gevoelens van eenzaamheid toenemen, met nog meer gepieker en somberheid tot gevolg. Meer…

Wil je leren om met het piekeren en de somberheid om te gaan? Neem dan gerust
vrijblijvend contact op voor meer informatie of plan een afspraak in voor een intakegesprek.

Psychische klachten en bijbehorende
symptomen

Niet elke psychische klacht past in een hokje. Dat is maar goed ook, want zelf voel je je ook
niet thuis in een hokje. Maar psychische klachten heb je wel.

Soms heb je last van vermoeidheid en een gebrek aan energie en de motivatie om iets te
ondernemen. Je slaapt slecht en je weet niet hoe je met sommige emoties om moet gaan.
Daarom stop je ze maar weer weg.

Ook heb je een kort lontje of voel je angstig en somber omdat het niet lukt om je problemen
op te lossen. Het kan zover gaan dat deze gevoelens je leven gaan beheersen, waardoor je je continu gespannen en machteloos voelt. Daarnaast ontwikkel je steeds meer het gevoel dat je er zelf niet meer uitkomt.

Zijn deze psychische klachten en bijbehorende symptomen herkenbaar voor je? Dan is het goed om professionele hulp te zoeken.

Hulp bij psychische problemen

Omdat het niet gaat zoals je dat zelf graag wilt, trek je je steeds meer terug. Of je denkt
erover om helemaal weg te gaan, om in een ander land iets nieuws op te bouwen. Je piekert je suf en de behoefte aan een borrel of ander verdovend middel neemt toe. Je weet niet meer wat je met je leven aan moet.

Dit maakt het leven zwaar en somber. De kans bestaat dat mensen uit je omgeving ook niet
meer goed weten wat ze met je aan moeten. Wellicht ben je hun goedbedoelde adviezen
intussen ook een beetje zat.

Is bovenstaande herkenbaar voor je? Dan is het een goed moment om actie te ondernemen. Praat eens met een onbevooroordeeld iemand over je situatie. Iemand die naar je luistert en
begrip voor je heeft. Een professional die niet zegt wat je moet doen, maar samen met jou
onderzoekt hoe je zelf weer de touwtjes in handen krijgt. Precies wat nodig is om ervoor te zorgen dat het leven weer wat leuker wordt. Meer…

Psychische klachten en bijbehorende symptomen

Voor een betere kwaliteit van leven

Alle heftige gebeurtenissen die we in het leven meemaken vragen om een aanpassing en daarmee een nieuw evenwicht. Het is zaak om een nieuw evenwicht te vinden, zodat het leven weer dragelijk wordt. Je moet je ervan bewust zijn dat je iets heftigs meemaakte, maar dat je veel meer bent dan alleen die ervaring.

Door het nieuwe evenwicht krijg je weer controle over je gevoelens, gedachten en emoties en krijg je weer grip op je eigen leven. Het geeft je een gevoel van veiligheid en houvast. De kwaliteit van leven neemt toe. Je merkt dat het leven evengoed nog leuk en waardevol is, ook al maakte je iets heftigs en intens mee. Je kunt nog steeds van de mooie dingen genieten.

Een wezenlijke bijdrage

Psychosociale coaching en therapie – soms in combinatie met een lichamelijke behandeling – levert een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het uitgangspunt is dat je je niet laat beperken door je beperkingen, maar leeft naar de mogelijkheden.

Wil je weten wat we met coaching en psychosociale therapie voor je kunnen betekenen? Dan bel of mail je ons geheel vrijblijvend voor meer informatie of meld je je aan voor een intakegesprek. Dan gaan we zo snel mogelijk met je aan de slag.

Coaching-en-therapie-Purmerend

Wellicht zijn alle draken in ons leven uiteindelijk prinsessen
die er in angst en beven slechts naar haken
ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
in diepste wezen wel niets anders dan iets
wat onze liefde nodig heeft.

Rainer Maria Rilke